Koning belooft weer inspraak

JEDDAH, 9 nov. De Saoedische koning Fahd heeft zijn onderdanen opnieuw inspraak aangeboden in de vorm van een Raadgevende vergadering. Hij noemde geen precieze termijn. Volgens het officiele Saoedische persbureau SPA wordt op het ogenblik de laatste hand gelegd aan een Shura-raad. 'Wij zullen de oprichting aankondigen, zodra het definitieve voorstel is afgerond', beloofde Fahd op een bijeenkmost met Saoedische hoofdredacteuren.

Een Shura-raad of een Majlis al-Shura is een benoemde assemblee die de regering niet-bindend advies geeft. Het Saoedische koningshuis heeft de vorming van een dergelijke adviesraad al vanaf de jaren zestig beloofd. Tien jaar geleden werd in Riad zelfs een gebouw ervoor voltooid. Fahd zelf zei dat de basis voor een Shura al-Majlis al werd gelegd door zijn overleden vader Abdulaziz, die het konkrijk Saoedi-Arabie meer dan een halve eeuw geleden stichtte.

De Saoedische vrouwen die begin deze week in een ongekend protest in Riad een konvooi auto's bestuurden, hebben geen civiele of morele wet geschonden, zo hebben religieuze en rechtsdeskundigen de plaatselijke gouverneur laten weten. De vrouwen zouden het echter niet meer moeten doen, zo hadden de experts volgens welingelichte zegslieden bepaald. Maar zij zeiden ook dat vrouwen waarschijnlijk binnen zes maanden tot twee jaar toestemming krijgen om auto's te besturen. (AP, AFP)