Jordaanse strijdgroep in Israel onderschept

TEL AVIV, 9 nov. Het Israelische leger heeft gisteren een vanuit Jordanie geinfiltreerde strijdgroep onderschept die op weg was een aanslag uit te voeren op biddende joden bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Bij een vuurgevecht nabij Jericho werden een Israelische officier en een infiltrant gedood. Vier infiltranten werden gevangen genomen.

Drie van de infiltranten waren leden van de Jordaanse veiligheidspolitie. De infiltranten hadden behalve wapens (pistolen, bijlen en messen) ook korans bij zich, en briefjes met de tekst Allah Akbar (God is groot). Volgens Israelische militaire zegslieden had de groep haar actie gisteren precies een maand na het ernstige incident op de Tempelberg waarbij 21 Palestijnen werden gedood) willen uitvoeren. Dit jaar hebben zich al verscheidene infiltratiepogingen vanuit Jordanie voorgedaan.

Israel neemt het incident zeer ernstig op. Volgens de Israelische pers van vandaag heeft Jeruzalem via Amerikaanse diplomatieke kanalen koning Hussein in krachtige termen gewaarschuwd voor de gevolgen van dergelijke incidenten voor de betrekkingen tussen beide landen. Minister van defensie Moshe Arens stelde dat koning Hussein wegens de consequenties van de crisis in de Golf voor zijn koninkrijk de controle over zijn strijdkrachten aan het verliezen is. Opperbevelhebber generaal Dan Shomron sprak gisteren zijn ongerustheid uit over de groeiende invloed van fundamentalistisch-islamitische krachten in het Jordaanse leger.

Vandaag heeft Israel zowel in Jeruzalem als in de bezette gebieden uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen om botsingen tussen het leger en demonstrerende Palestijnen te voorkomen. Veel Palestijnse vluchtelingenkampen is een uitgaansverbod opgelegd, terwijl Jeruzalem volledig is afgesloten voor Palestijnen uit de bezette gebieden. Deze maatregel ispnieuw getroffen om te voorkomen dat tienduizenden Palestijnen de vrijdagdienst in de Al-Aqsa moskee bijwonen en na afloop van de dienst gaan demonstreren.

Gisteren werd een Israelische gevangenbewaker bij de toegangspoort tot de gevangenis bij Jenin door een Palestijn met messteken op slag gedood.

Palestijnse bronnen maakten gisteren melding van een reeks incidenten in de bezette gebieden waarbij opnieuw tientallen Palestijnen werden gewond.

De gespannen situatie in de bezette gebieden en de toenemende problemen tussen joden en Palestijnen in gebieden waar beide bevolkingsgroepen samenkomen beinvloedt de Israelische publieke opinie over de toekomst van de bezette gebieden. Volgens een vanmorgen in Yediot Ahronot gepubliceerde opiniepeiling is een meerderheid 33 procent voor ontruiming van de in 1967 bezette gebieden, 30 procent is voor Palestijnse bestuursautonomie, 20 procent ziet in uitzetting van de Palestijnen naar Jordanie een uitweg terwijl slechts 10 procent voor annexatie is.

    • Salomon Bouman