Ierland krijgt linkse vrouw als president

LONDEN, 9 nov. Het is vrijwel zeker dat de linkse advocate Mary Robinson de eerste vrouwelijke president in het bestaan van de Republiek Ierland wordt. De verkiezing is een overwinning voor degenen die een liberaal, vooruit strevend Ierland willen en een nederlaag voor de traditioneel republikeinse Fianna Fail-partij van premier Charles Haughey.

Haar kandidaat, de politicus Brian Lenihan, was de gedoodverfde winnaar tot hij en de regering-Haughey zich verstrikten in een web van leugens. Om de schade aan zijn eigen politieke voortbestaan te beperken ontsloeg de premier vorige week Lenihan als minister van defensie, maar ging door hem te steunen als kandidaat voor het presidentschap.

Mary Robinson voerde campagne met de belofte dat ze een eind zou maken aan 'lage normen in hoge kringen'. Ze won volgens de eerste analyses onder andere door de hoge opkomst van vrouwen en zal haar uiteindelijke overwinning bekrachtigd moeten zien door hertelling, vandaag, van de tweede keus-stemmen die zijn uitgebracht op de kandidaat van de Fine Gael-partij, de uit Noord-Ierland afkomstige politicus Austin Currie.

Nog voor de definitieve uitslag hield Robinson vol dat de dag van de verkiezingen 'hoe dan ook een geweldige dag in het bestaan van Ierland is geweest'. Ze duidde daarmee op het grote aantal vrouwen dat een stem op haar heeft uitgebracht, in de wetenschap dat de advocate haar leven lang campagne heeft gevoerd voor persoonlijke vrijheden als het recht op echtscheiding of geboortebeperking en voor de mogelijkheid van zwangerschapsonderbreking. Door de sterke invloed van de Rooms Katholieke Kerk zijn dat in Ierland taboe-onderwerpen, die zelfs bij wet uitdrukkelijk verboden zijn. Robinson stond, als enige niet-politicus, kandidate voor de gematigd linkse Labour Party en de Workers Party. Bij eerste telling haalde ze 40 procent van de stemmen, tegenover 44 procent voor Brian Lenihan, die daarmee geen beslissende meerderheid veroverde. Austin Currie, voor Fine Gael, haalde slechts 16 procent van de stemmen, maar de tweede keus van die kiezers gaat naar verwachting grotendeels naar Mary Robinson.