Gesprekken van Noriega met advocaat afgeluisterd

MIAMI, 9 nov. De advocaat van generaal Manuel Antonio Noriega, de vroegere sterke man van Panama, heeft gisteren verzocht de aanklachten tegen zijn client in te trekken omdat justitiele autoriteiten de gesprekken tussen Noriega en hemzelf hebben afgeluisterd.

Het Amerikaanse ministerie van justitie verklaarde in een reactie dat het hierbij niet om ontoelaatbare handelingen ging, omdat het volgen van telefoongesprekken door de gevangenisstaf wettelijk is toegestaan en al geruime tijd gangbaar is.

Volgens onderminister van justitie Robert Mueller heeft Noriega zelf een verklaring getekend waarin de mogelijkheid van afluisteren werd opengelaten. Op de telefoon van Noriega, die sinds begin dit jaar in Florida gevangen zit in afwachting van zijn proces op verdenking van betrokkenheid bij de drugshandel, staat bovendien uitdrukkelijk vermeld dat de gesprekken worden afgeluisterd, zei Mueller.

De afluisterkwestie kwam in het nieuws toen een plaatselijke rechter gisteren een uitzending van het televisiestation CNN liet staken. In die uitzending waren banden te horen van een conversatie tussen Noriega en zijn verdediging. De advocaat van Noriega, Frank Rubino, bevestigde voor de televisie dat de banden echt waren.

De Panamese regering heeft gisteren laten weten dat ze, als Noriega uiteindelijk toch niet terecht zou hoeven staan in de Verenigde Staten, omz ijn uitlevering zal vragen om hem in eigen land te kunnen berechten. (Reuter, UPI)