Geremek, fractieleider Solidariteit, treedt af

WARSCHAU, 9 nov. Bronislaw Geremek, de voorzitter van de fractie van Solidariteit in het Poolse parlement, heeft zijn functie neergelegd. Hij is vervangen door Mieczyslaw Gil, die met 118 stemmen voor en 70 tegen werd gekozen. Gil was de enige kandidaat.

Het onverwachte aftreden van Geremek heeft volgens zegslieden in het parlement te maken met zijn ontevredenheid over het functioneren van de OKP, zoals de fractie van Solidariteit bekend staat. Geremek wees er gisteren op dat de veranderingen in de OKP de fractie 'volledig verdelen', ondanks al zijn oproepen om de eenheid te bewaren.

De verdeeldheid binnen het OKP is de afgelopen zes maanden sterk toegenomen, omdat twee politieke groeperingen uit de groep parlementariers zijn voortgekomen die ieder verschillende kandidaten voor de komende presidentsverkiezingen in Polen steunen. De conservatieve Centrum-alliantie is de steunpilaar van vakbondsleider Lech Walesa, terwijl de links-liberale vleugel van de OKP de Burgerbeweging voor Democratische Actie (ROAD) hebben opgericht om de kandidatuur van premier Tadeusz Mazowiecki te ondersteunen. De leden van de Centrum-alliantie en van ROAD werken in het parlement echter nog altijd binnen de OKP, onder het vaandel van Solidariteit.

Volgens Geremek heeft de 'diepe verdeeldheid ingrijpende gevolgen voor het functioneren van de OKP'. Hij zegt dat de groep in het parlement wordt beheerst door 'partijpolitieke zetten en groepsbelangen' die niets te maken hebben met de taak van parlementsleden om het volk te vertegenwoordigen. 'Ik kan in deze omstandigheden niet doorgaan.' Geremek steunt de kandidatuur van premier Mazowiecki, als gevolg waarvan hij veel tegenwerking ondervond van parlementsleden die Walesa als president van Polen willen zien.