Franse wapenexport is vorig jaar met de helft verminderd

PARIJS, 9 nov. De Franse wapenexport in 1989 is met de helft verminderd ten opzichte van het voorgaande jaar. Hetzelfde verschijnsel doet zich dit jaar voor 'omdat de eerste zes maanden van 1990 geen enkel belangrijk exportcontract is getekend'. Dit staat in een rapport van de defensiecommissie van de Franse Nationale Vergadering.

In 1989 verkochten Franse wapenproducenten voor 20 miljard francs (circa 7 miljard gulden) wapens aan het buitenland, een vermindering met 47 procent ten opzichte van 1988. Vooral de wapenexport naar landen in het Midden-Oosten is afgenomen: van 20 miljard francs in 1988 tot 5,5 miljard francs in 1989.

De rapporteur voorziet 'voortzetting van de moeilijkheden', omdat nieuwe concurrenten op de wapenmarkt zijn verschenen. Hij noemt Brazilie, Pakistan, Egypte, India en de Volksrepubliek China, die alle lagere produktiekosten hebben. Hij betreurt de geldende embargo's voor wapenverkopen aan Zuid-Afrika en Taiwan die 'tot de meest solvabele landen van de planeet behoren'.

De aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Saudi-Arabie als gevolg van de invasie van Irak in Koeweit zal volgens het rapport 'belangrijke gevolgen' hebben. De landen in de Golf zullen in de toekomst de beschikking krijgen over Amerikaans wapenmateriaal dat de VS ter plaatse achterlaten en ze zullen 'onder sterke druk' worden overgehaald nieuw Amerikaans materiaal aan te schaffen, zo voorziet de rapporteur.

De Franse wapenverkopen bereikten een piek in het begin van de tachtiger jaren, met een waarde van 62 miljard francs (ruim 20 miljard gulden) in 1984 als absoluut record.