Foto

De hoogste wolkenkrabber van Europa, die oprijst vanaf het Isle of Dogs in de oude haven van Londen, bereikte gisteren zijn hoogste punt. Met zijn 244 meter is de roestvrij stalen Canary Wharf-toren in de hele stad zichtbaar. De wolkenkrabber telt vijftig verdiepingen en heeft een glazen pyramidevormig dak dat 's nachts wordt verlicht. Tot voor kort was de National West Tower, tweehonderd meter hoog, het hoogste gebouw in Londen.

Opdrachtgever tot het Canary Wharf-complex, dat naast de wolkenkrabber nog zeven kleinere torenflats telt, is de Canadese projectontwikkelaar Olympia en York. De acht gebouwen bieden samen bijna een half miljoen vierkante meter kantooroppervlak, en met bouwkosten van 1,4 miljard pond (4,6 miljard gulden) geldt het als Europa's grootste project in commercieel onroerend goed. Twee jaar geleden begon de bouw, volgend jaar moet alles klaar zijn. Meer dan de helft van de kantoorruimte is al verhuurd. Ontwerper van de toren is de Amerikaans-Argentijnse architect Cesar Pelli, een echte liefhebber van wolkenkrabbers. Niet iedereen is even blij met zijn schepping. Critici vinden het te NoordAmerikaans. Francis Tibbals, een vooraanstaand architect: 'Het gebouw is nog afschuwelijker dan ik had gedacht.' Hij noemt het banaal: zwaar, massief en lomp. 'Toekomstige generaties zullen zich afvragen hoe wij ooit konden toestaan dat het werd gebouwd.' Het Europese record van Canary Wharf zal overigens niet lang stand houden. In Frankfurt wordt een tien meter hoger kantoorgebouw gebouwd. Sears Tower in Chicago blijft overigens houder van het wereldrecord. Nederlands hoogste kantoorgebouw, het 150 meter hoge hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden dat in Rotterdam in aanbouw is, past er bijna drie keer in.

(Foto Brian Harris)