EZ kritiseert toeslag 50 procent op elektronisch betalen

DEN HAAG, 9 nov. Het ministerie van economische zaken wil uitleg van de Bovag over de aankondiging dat automobilisten per 1 januari bij het tanken 50 cent extra moeten betalen, indien ze gebruik maken van een betaalpasje.

De directeur Mededinging van het departement, drs. H. de Ruijter, heeft de Bovag gisteren in een brief verzocht hem binnen tien dagen te informeren overaard, inhoud en achtergronden van de zaak. Hij wil op grond van de informatie beoordelen of er sprake is van ' een situatie die strijd oplevert met het algemeen belang'. Volgens EZ is uit publikaties de indruk ontstaan dat de maatregel van de Bovag een mededingingsregeling inhoudt in de zin van de Wet economische mededinging. In de brief wordt erop gewezen dat dergelijke maatregelen binnen een maand bij het departement moeten worden gemeld.

Volgens de Bovag kunnen haar leden de kosten van het elektronisch betalen niet langer opbrengen. De pomphouders moeten de betaalautomaten aanschaffen en de aansluitingskosten van het elektronisch betaalsysteem betalen. Bovendien brengt bankendochter BeaNet per transactie kosten in rekening. Deze kosten zijn afhankelijk van het aantal transacties dat met bankpasjes wordt uitgevoerd.

De aankonding door de Bovag leidde tot scherpe kritiek van de Consumentenbond, Beanet en de ANWB. Deze organisaties vrezen dat de maatregel van de pomphouders contante betaling weer zal stimuleren wat ten koste zou gaan van de veiligheid van pompbedienden. BeaNet zegt dat de benzinemaatschappijen uit veiligheidsoverwegingen zelf hebben gevraagd om een elektronisch betaalsysteem.