Ethiopische joden in Israel aangekomen

TEL AVIV, 9 nov. Voor het eerst sedert mei zijn vannacht weer Ethiopische joden uit Addis Abeba in Israel aangekomen, 100 in totaal. Ruim 20.000 joden wachten onder zeer moeilijke leefomstandigheden in Addis Ababa op emigratie naar Israel.

Onderminister Geula Cohen bracht vorige week een bezoek aan Ethiopie en kwam met de Ethiopische autoriteiten overeen dat de emigratieprocedure zal worden versneld. Deze maand worden 700 Ethiopische joden in Israel verwacht.

In een vraaggesprek met de Jerusalem Post spreekt de Ethiopische president Mengistu Haile Mariam zich vandaag uit voor een strategisch bondgenootschap met Israel. In het lange vraaggesprek legt hij uit dat het in het belang van beide landen is te voorkomen dat de Arabische droom van de Rode Zee een 'Arabisch meer' te maken in vervulling gaat.

De Ethiopische leider omschrijft president Saddam Hussein van Irak als een exponent van deze 'Arabische droom' en zegt ervan overtuigd te zijn dat diens territoriale ambities zich niet tot Koeweit beperken. Volgens Mengistu zijn de Arabieren erop uit langs de Ethiopische kust met de Rode Zee (Eritrea) een Arabische staat te stichten.

De Ethiopische leider spreekt zijn bewondering uit over de manier waarop Israel 'de vijand heeft gedwongen zijn bestaan te erkennen'. Hij is teleurgesteld dat Israel hem niet (meer) helpt in zijn strijd tegen de verschillende groepen opstandelingen. In de Israelische pers is gesuggereerd dat Ethiopie de emigratie van joden heeft opgehouden om van Israel, ondanks Amerikaans verzet, opnieuw militaire steun te krijgen.