Concentratie in telecommunicatie

ROTTERDAM, 9 nov. De internationale markt voor telecommunicatie staat aan de vooravond van een serie belangrijke machtsverschuivingen. Het Duitse elektronicaconcern Siemens en het Amerikaanse Stromberg Carlson Corporation zullen hun Amerikaanse telecommunicatie-activiteiten samenvoegen. Het Canadese Northern Telecom heeft een bod uitgebracht op het Britse telecommunicatiebedrijf STC.

De combinatie Siemens-Carlson wordt met een omzet van 400 miljoen dollar en 4.000 personeelsleden de derde leverancier van telecommunicatieapparatuur op de Amerikaanse markt.

Northern Telecom heeft 1,9 miljard pond, ongeveer 6,3 miljard gulden geboden voor STC. De Canadezen bezitten al 27 procent van het concern. Met de aankoop van STC hoopt Northern toegang te krijgen tot de Europese markt.

Voor Groot-Brittannie betekent het bod van Northern dat er een einde komt aan de decennia-lange strijd om een zelfstandige Britse computer- en telecommunicatieindustrie. STC verkocht eerder dit jaar haar computerdochter ICL al aan het Japanse Fujitsu. ICL is ooit ontstaan toen de belangrijkste Britse computerbedrijven onder zachte dwang van de overheid opgingen in een eenheid.