Computerfabrikant Bull krimpt in, maar gaat zelfstandig verder

PARIJS, 9 nov. De Franse computerproducent Bull gaat volgend jaar vijfduizend werknemers ontslaan, van wie elfhonderd in Frankrijk en de rest in het buitenland, vooral bij Bull-vestigingen in de Verenigde Staten.

Bull, een staatsbedrijf met in totaal 47.000 werknemers, leed de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van ruim 600 miljoen gulden. Het totale verlies over dit jaar wordt geschat op ruim 960 miljoen gulden.

De aankondiging van Bull volgt een etmaal op de bekendmaking van de autofabrikant Renault dat volgend jaar 4.620 arbeidsplaatsen zullen wordenopgeheven. Na deze operatie zal Renault, eveneens een staatsbedrijf, in Frankrijk circa 63.000 mensen in dienst hebben.

Terwijl Renault dit jaar een winst (voor belasting) van circa 4 miljard francs (ruim 1,3 miljard gulden) verwacht, zijn de plannen van Bull gericht op herstel van de rentabiliteit van de onderneming in 1992. Bull heft dit jaar al drieduizend arbeidsplaatsen op.

Bull, het enige Franse staatsbedrijf dat verlies maakt, zal vooral bezuinigen op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft onder leiding van de president-directeur Francis Lorentz een strategie uitgezet om de toenemende concurrentie, vooral van IBM en Japanse ondernemingen, het hoofd te kunnen bieden.

Bull is vooral een producent van hardware en wil zich ontwikkelen tot een systeemleverancier, die in staat is om hardware en software gecombineerd aan te bieden. Het computerbedrijf volgt daarmee een weg die al door de meeste concurrenten is ingeslagen. Ook Philips hoopt de computeractiviteiten meer leven in te blazen door hardware en software als een pakket aan te bieden.

Niet bekend

De Franse computerfabrikant, achtste op de wereldlijst van computerondernemingen, probeert zelfstandig te blijven. Dit streven van president-directeur Lorentz is niet onomstreden: door de Franse regering is wel gesuggereerd dat Bull samenwerking moest zoeken met een andere grotere Europese computerproducent. Volgens Lorentz is een fusie voorlopig uit den boze omdat de mogelijke fusiepartners nu ook verlies maken. Wel wil Lorentz joint ventures overwegen. Analisten van de computerindustrie in Parijs waren sceptisch over de aangekondigde maatregelen. Er zou nog verder gesnoeid moeten worden in het personeelsbestand en Bull zou betere toekomstkansen hebben door zich te richten op een specialisme, dan door zich te orienteren op het hele produktenpakket.