Britten gaan vredeskamp opzetten in Koeweit

LONDEN, 9 nov. Een groep Britse vredesactivisten en de Britse Labour-politicus Tony Benn hebben gisteren aangekondigd op korte termijn naar Irak te gaan. Benn, die deel uitmaakt van de linkervleugel van de Labourpartij, wil een vreedzame oplossing van de Golfcrisis bewerkstelligen en gijzelaars vrijkrijgen. De activisten gaan 'vredeskampen' opzetten in potentiele oorlogszones in Koeweit.

'Mijn missie is des te dringender geworden door de blinde weigering van de Amerikaanse, Britse en andere regeringen om een oplossing te vinden door middel van directe onderhandelingen', zei Benn gisteren. Hij voegde eraan toe te gaan op suggestie van Irak.

Minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd zei later in het parlement dat het Benns enige rol zou zijn 'mee te doen in een spel waarvan de agressor de regels bepaalt'. Hij deed dan ook een beroep op Benn zijn missie teheroverwegen. Volgens de regering ondermijnen particuliere missies naar Bagdad de coalitie tegen president Saddam Hussein. Zij heeft ook scherpe kritiek geoefend op het bezoek van de Duitse oud-bondskanselier Willy Brandt aan Irak. De Britse oud-premier Edward Heath bezocht vorige maand Bagdad.

Volgende week vertrekken de eerste actvisten van het 'Golf Vredesteam' naar Irak om voorbereidingen te treffen voor vredeskampen 'aan de grens tussen de twee potentieel oorlogvoerende partijen in de Golf', zo meldt een verklaring van de groep. De missie, waaraan onder anderen Britse moslims deelnemen, wordt gesteund door de vroegere popster Cat Stevens, die zich tot de islam heeft bekeerd en zich nu Yusuf Islam noemt. Hij heeft eerder al Bagdad bezocht.

De Iraakse ambasade in Londen liet weten geen enkel bezwaar te hebben tegen het initiatief van de vredesactivisten om te dienen als een soort vrijwillig menselijk schild. 'Een heleboel Britse mensen hebben aangeboden om vredeskampen op te zetten', zei een woordvoerder. (Reuter)