Bomschade bij consulaat in Spanje

ROTTERDAM, 9 nov. Bij een bomaanslag in het Spaanse Pasajes, een voorstad van San Sebastian, heeft het Nederlandse consulaat forse schade opgelopen. Ook raakten bij de aanslag twee leden van de Guardia Civil gewond.

De Spaanse politie schrijft de aanslag toe aan 'commando's die actief zijn in de streek', een omschrijving waarmee doorgaans de Baskische afscheidingsbeweging ETA wordt bedoeld. De bomaanslag was gericht tegen het gebouw naast het Nederlandse consulaat, waar onder meer de Guardia Civil en de plaatselijke douane-autoriteiten zijn gevestigd.

Twee jaar geleden ontplofte op vrijwel dezelfde plaats eveneens een bom. Het Nederlandse consulaat bevindt zich in het havendistrict van Pasajes waar een groot aantal buitenlandse scheepsagenturen is gevestigd.

Volgens de Nederlandse consul, J. I. Garbizu Belderrain, brak onmiddellijk na de aanslag in het consulaat 'een onbeschrijfelijke paniek' uit. 'We zijn doodsbang', aldus de consul. Maar extra bewaking acht hij niet noodzakelijk, 'want we zijn gewone mensen die niets meer doen dan ons werk'.