Beursplein 5 kalm, Tokio opnieuw omlaag

ROTTERDAM, 9 nov. Op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend sprake van een kalme handel. De koersen op Wall Street hebben zich gisteren gestabiliseerd na de forse daling op de voorgaande dag. De beurs van Tokio was vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag lager, zij het lang zoveel niet als eerder in de week.

AMSTERDAM De kwartaalcijfers van Unilever, die over het derde kwartaal van dit jaar een zeven procent hogere winst meldde, konden beleggers niet tot grote daden bewegen. De meeste aandelenkoersen openden rond het slot van gisteren, terwijl de stemmingsindex zegge en schrijve 0,1 punt opveerde tot 93,40.

Handelaren waren goed te spreken over de resultaat verbetering bij Unilever. De beurs rekende op een kleine winststijging en die verwachting werd bewaarheid. Na een kleine handelsonderbreking van een kwartier opende de consumentenartikelenproducent fl. 1,90 lager op fl. 141. Volgens een van de handelaren verkochten vooral Britse aandeelhouders Unilever. Zo rond het middaguur kwam er weer wat vraag los, waardoor de koers zeven dubbeltjes bijtrok tot fl. 141,70.

Verder viel er weinig te beleven op het Damrak. Nu de kans op een oorlog in het Midden-Oosten weer is toegenomen, mijden beleggers de onzekere aandelenmarkt.

De koersverschuivingen bij de internationals waren uiterst gering. Koninklijke Olie trok twee dubbeltjes bij op fl. 129,80, KLM moest tien cent achteruit op fl. 19,20 en Philips, dat eveneens een dubbeltje afbrokkelde werd op fl. 19,10 aangeboden. Akzo tenslotte werd dertig cent lager verhandeld op fl. 63,50. De andere actieve fondsen noteerden merendeels ongewijzigd. Van Ommeren Ceteco, dat gisteren nog eens benadrukte dat het zelfstandig wil blijven, reageerde tegendraads met fl. 0,90 koerswinst op fl. 42. Weinig handel was er in obligaties. De koersen zakten iets.

Op de parallelmarkt ging groothandel Sligro nog eens fl. 1 achteruit op fl.44. Gelderse Papier opende negen dubbeltjes lager op fl. 70,20. Van Melle werd door speculatieve vraag fl. 4 omhoog gestuwd op fl. 280.

NEW YORK - Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen, die woensdag met 44 punten kelderde, boekte een bescheiden stijging van 2,98 punten tot 2.443,82. Er sloten 829 fondsen hoger en 649 lager. De omzet was met 157 miljoen aandelen niet al te groot, maar overtrof wel het totaal van 150 miljoen op woensdag.

De stemming werd opnieuw bepaald door nervositeit over de Golf-crisis. Van een duidelijke lijn in de koersontwikkeling was geen sprake. In de loop van de middag brachten aankopen via computerprogramma's de Dow Jones-index op een winst van achttien punten, maar die opleving bleek van korte duur. Op de valutamarkt in New York handhaafde de dollar zich op het hogere koerspeil dat in Europa was bereikt. Tegen het slot van de handel werd fl. 1,6820 genoteerd tegen een slotkoers van fl. 1,6815 in Amsterdam.

TOKIO - De Nikkei-index van de 225 fondsen zakte vandaag met 38,01 punten tot 22.931,80 punten. Op de drie voorgaande dagen daalde de index met in totaal 1416 punten. De financiele markten staan voor een lang weekeinde. Maandag zijn de beurzen en wisselmarkten in Japan dicht vanwege de kroning van keizer Akihito. In de Verenigde Staten zijn de markten dicht omdat er Veteran's Day wordt gevierd.