Afwisseling en creativiteit in verbeterd NOS Laat

NOS Laat is tegenwoordig de enige krant in Nederland die opent met het sportkatern en de sportredacteur een volwaardige plaats gunt bij de presentatie van het echte nieuws, al blijft Maartje van Weegen natuurlijk de baas. Een originele gang van zaken die nog eens onderstreept dat Nederland 3 drijft op sport en nieuws, in deze volgorde. Door de koppeling van het dagelijkse korte sportjournaal aan NOS Laat ontstaat een informatieblok van een uur op de late avond, een prettig vast punt voor de kijker die wat meer wil dan een spelletje of een serie.

Nog prettiger is dat NOS Laat zich ontwikkelt tot een kwaliteitsrubriek. Een goede dagelijkse achtergrondrubriek die niet, net als het Journaal, per se de aandacht van jan en alleman wil vasthouden en zichzelf verplicht om alles in het keurslijf van de grote simpelheid te duwen zodat tante Truus uit Appelscha het ook begrijpt. Een rubriek die kiest voor niveau en vrij is van alle trendy flauwekul waarmee de opiniepers de afgelopen jaren probeerde haar ondergang te versnellen en die nu de een groot deel van de bijlagen van de kranten vult. Tegen over de supersnel tot cliche's verslijtende leuke pennetjes, stelt de redactie van NOS Laat een aanpak die afwisselend is, van creativiteit getuigt en laat zien dat er heel wat meer journalistiek mogelijkheden zijn dat het interview en de reportage. De opzet van het debat over de Golf-crisis gisteravond tussen Hans Gruijters ('Amerika kenner') en Bertus Hendriks (wereldomroep) was een mooi voorbeeld van hoe een gesprek tussen twee saaie mannen met eenvoudige middelen tot leven kan worden gewekt.

Wel jammer dat Mart Smeets steeds nog een laatste vraag in petto heeft. Altijd de laatste vraag, dat mag alleen Julius Vischjager van de Daily Invisible op de wekelijkse persconferentie van de minister president. Vischjager is er niet beroemd mee geworden en zijn dagblad is nog even onzichtbaar als toen hij er jaren geleden mee begon. Wel is zijn laatste vraag een gerespecteerde curiositeit geworden.

NOS Laat heeft voorlopig geen behoefte aan curiosa en andere flauwekul. Er wordt serieuze journalistiek bedreven en dat is te schaars op de vaderlandse televisie om het door nonsens te laten verzieken.

    • Wilma Cornelisse