Walesa treedt hoe dan ook af

WARSCHAU, 8 nov. - Lech Walesa zal na de presidentsverkiezingen aftreden als voorzitter van Solidariteit. 'Als ik de verkiezingen win moet ik aftreden en als ik verlies, is het op politiek vlak met mij afgelopen, ' aldus Walesa gisteren tot leden van het bestuur van Solidariteit in Gdansk.

Walesa riep het bestuur op om de belangen van de arbeiders te blijven verdedigen en elke regering te bestrijden die 'deze belangen aantast'. Hij ziet na de verkiezingen voor zichzelf geen rol weggelegd in de leiding van Solidariteit. 'Als ik verlies wil ik niet worden afgeschilderd als een ex-kandidaat die uit is op revanche. Solidariteit moet de strijd dan voortzetten met een andere leider.' Als Walesa de verkiezingen wint, moet hij het voorzitterschap van de bond van ambtswege neerleggen. De verkiezingen worden gehouden op 25 november, met een tweede ronde op 9 december tussen de twee belangrijkste kanshebbers in het geval geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan vijftig procent van de stemmen haalt.

Solidariteit heeft zich de laatste maanden steeds sterker gekeerd tegen de politiek van premier Mazowiecki, de belangrijkste rivaal van Walesa bij de verkiezingen. De vakbondsleiding vindt dat het proces van hervormingen ten koste gaat van de Poolse burgers terwijl de nomenklatoera van ex-communisten zou worden gespaard. Mijnwerkers die bij Solidariteit zijn aangesloten, hebben een algemene staking aangekondigd voor 20 november, vijf dagen voor de verkiezingen.

Walesa leidt Solidariteit sinds de oprichting in 1980. Toen had de bond nog circa tien miljoen leden, nu zijn het er naar schatting nog twee miljoen.