Vliegtuigen van VS weg uit Filippijnen

MANILA, 8 nov. - De Verenigde Staten trekken volgend jaar alle 48 in de Filippijnen gestationeerde gevechtsvliegtuigen terug van de luchtmachtbasis Clark, samen met 1,800 man militair personeel. Dat heeft de Amerikaanse onderhandelaar Richard Armitage gisteren tegen de Filippijnse minister van buitenlandse zaken Raul Manglapus gezegd aan de vooravond van een nieuwe onderhandelingsronde over de toekomst van de zes Amerikaanse bases in de Filippijnen. Clark zal alleen als transport- en opleidingsbasis dienst blijven doen. Manglapus noemde de stap een 'gedeeltelijke overwinning', Manila wil in 1991 de volledige soevereiniteit over de luchtmachtbasis en over vier kleinere complexen. De marinebasis Subic Bay, het voornaamste steunpunt voor de Amerikaanse Zevende Vloot, zou wat de Filippijnse regering betreft op een later tijdstip kunnen worden teruggeven. De twee landen onderhandelen al jaren over de bases. In de Filippijnen is de weerstand tegen de Amerikaanse aanwezigheid de laatste jaren sterk gegroeid. (Reuter)