Vitesse triomfeert op de dag van Latuheru

Vitesse heeft Dundee United gisteravond de grootste nederlaag toegebracht in eigen stadion na 46 Europa-Cupwedstrijden. Het Arnhemse elftal won in het Tannadice Park met 4-0, nadat het thuis een 1-0 overwinning had behaald. Dundee speelt al vijftien jaar Europa-Cupvoetbal. In 1987 drongen de 'Terrors' door tot de finale van de UEFA-cup, waarin ze van Goteborg verloren.

Dundee schakelde in de eerste ronde Hafnarfjardur uit IJsland uit. Vitesse, dat pas zijn vierde Europa-Cupwedstrijd speelde, was op alle fronten beter dan Dundee. Vitesse opereerde met drie spitsen. Van de aangekondigde overrompelingstactiek, waarop de Schotse elftallen in eigen huis het patent hebben, kwam bij Dundee niets terecht. De thuisclub liet zich overbluffen en toonde aan dat het Schotse voetbal dezer dagen van laag niveau is. Met Dundee verdwenen gisteravond Glasgow Rangers, Aberdeen en Hearts of Midlothian uit de respectieve Europese bekertoernooien.

Na negen minuten scoorde Latuheru uit een mislukte afstandsschot dat via Dundee-verdediger Van der Hoorn in het doel zeilde. Voor rust doelpuntte Latuheru weer, toen hij alleen voor doelman Maine verscheen. Van den Brom maakte uit een strafschop 3-0, nadat de Fin Paatelainen een penalty had gemist. Eijer scoorde uit een vrije schop 4-0.

DUNDEE, 8 nov. De champagne spoot vannacht met volle kracht tegen het plafond van de lounge in het Earl Grey-hotel in Dundee. Serveersters vlogen gillend alle kanten op, terwijl Bart Latuheru met stoel en al op de schouders werd genomen. Voor de rechtsbuiten van Vitesse was het dubbel feest. Nadat hij enkele uren daarvoor een groot aandeel had gehad in de eclatante 4-0 overwinning op Dundee United, vierde hij om twaalf uur zijn 25ste verjaardag.

In het UEFA-Cupduel tegen de Schotse lijstaanvoerder scoorde Latuheru twee keer en waren de overige twee doelpunten (een penalty van John van den Brom en een vrije trap van Rene Eijer) een gevolg van zijn acties. Hij had geen kind aan de Schotse international Maurice Malpas, die wel erg offensief was ingesteld en de Vitesse-spits erg veel ruimte gaf. Maar Latuheru buitte dat perfect uit. Kortom het was zijn avond.

De oorspronkelijk uit Capelle aan den IJssel afkomstige zoon van een Molukse vader en Nederlandse moeder is nog een speler zonder vedette-neigingen. Via de Sparta-jeugd en amateurhoofdklasser Xerxes kwam hij bij Excelsior in het betaalde voetbal terecht. Na vier jaar op Woudestein te hebben vertoefd, werd hij aan het begin van het vorig seizoen door Vitesse gecontracteerd. Bij de pas gepromoveerde Arnhemse ploeg maakte hij aanvankelijk zoveel indruk dat interim-bondscoach Nol de Ruiter hem selecteerde voor de oefeninterland tegen Brazilie.

Samen overigens met zijn ploeggenoten Martin Laamers en Edward Sturing. 'We zijn toen in die zin misbruikt dat we in Oranje nooit meer een echte kans hebben gekregen', herinnert Latuheru zich. 'We moesten debuteren in een elftal dat niet draaide en waarin veel basisspelers ontbraken.'

Knieblessure

In de tweede helft van het vorige seizoen was Latuheru bijna vijf maanden uit de roulatie door een knieblessure, die hij opliep door een zware overtreding van Feyenoord-verdediger Troost. In de resterende weken van de competitie had hij na zijn herstel te weinig wedstrijdritme om nog op te vallen. De afgelopen weken vertoonde Latuheru echter weer de stijgende lijn van een jaar geleden.

Zijn grote voorbeeld was in zijn jeugd Simon Tahamata, die ooit furore maakte als linksbuiten bij Ajax. 'Ik heb drie jaar geleden met Simon nog samengespeeld in het Molukse elftal', vertelt 'the man of the match' op Tannadice Park trots. 'We waren op toernee in Indonesie. Ik heb toen op Ambon voor het eerst in mijn leven de rest van m'n familie gezien. De opvang was zo geweldig dat het na een dag net leek of ik ze al jaren kende.'

Het tweejarige contract van Latuheru loopt aan het einde van dit seizoen af. Vitesse heeft al enkele enkele keren geprobeerd de verbintenis tussentijds open te breken en te verlengen. Net als Ajax voert het bestuur-Aalbers een beleid waarin het streeft naar langlopende contracten. Latuheru: 'Ik heb daar bewust niet aan meegewerkt. Wat John van den Brom doet, tekenen voor zestien jaar, lijkt aantrekkelijk. Je toekomst is verzekerd, maar er kleven ook nadelen aan vast. Ik zou het niet leuk vinden wanneer ik straks, net als Pieter Huistra destijds bij Twente, niet weg kan vanwege een te hoge transfersom. Daarom wacht ik ook zo lang mogelijk met bijtekenen, al ben ik geinteresseerd in een gesprek met Vitesse.'

Vader

Diep in zijn hart hoopt Latuheru op een overstap naar Ajax. Bij de landskampioen loopt immers het contract van rechtsbuiten Van 't Schip af en die kan weleens kiezen voor een avontuur in het buitenland. Latuheru: 'Dat zijn zaken die je wel in de gaten houdt natuurlijk. Ajax speelt het mooiste voetbal van Nederland. Ik zou als buitenspeler ook goed in het systeem passen. Feyenoord is een stuk minder aantrekkelijk als alternatief voor Vitesse. Natuurlijk is De Kuip een fantastisch stadion en ik zou mijn vader er een geweldig plezier meedoen want hij is supporter van die club, maar qua spelopvatting spreekt Feyenoord mij op dit moment niet aan. Dat Bengtsson tegen Twente alle spitsen op de bank hield, vind ik ongelooflijk. Kijk, dan moet je toch alle bewondering hebben voor Bert Jacobs die hier in Dundee gewoon met drie aanvallers (Latuheru, Van Arum en Hilgers, red.) wil opereren. De klasse van onze trainer is dat hij zijn concept afstemt op de individuele kwaliteiten van de spelers.'

Hoewel de carriere van Latuheru nog naar een hoogtepunt moet groeien, denkt hij nu al aan het leven na het voetbal. 'Aan mijn opleiding op de MTS heb ik drie vrienden overgehouden die ook de HTS nog hebben gedaan. Met hen zou ik wel een technisch adviesbureau willen beginnen. Ik heb zelf nog een blauwe maandag als technisch tekenaar gewerkt.'

Op zijn verjaardag, kort na de spectaculaire triomf op Dundee United, was er voor Latuheru echter alle reden om hardop te dromen. Op het veld nam hij alvast een voorschotje op het feest dat later zou volgen door met Eijer een heel bijzonder vreugdedansje te maken. 'Rene zei gisteren tegen mij: Bart morgen gaan wij Dundee slachten. En vervolgens moest ik met hem dit instuderen. Eijer heeft woord gehouden met z'n pass bij de tweede goal en zijn vrije trap in de kruising.'

Op de avond dat Vitesse met drie spitsen het toch wat overschatte Schotse voetbal te kijk zette, was het laatste woord voor trainer Jacobs, die met Sparta en Fortuna al een keer de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi bereikte. 'We hebben hier laten zien hoe het Hollandse voetbal gespeeld kan worden. Er zijn coaches die zeggen dat je in uitwedstrijden met een of hooguit twee spitsen moet spelen. Maar wie maakt die wetten eigenlijk? En verder: dit was een overwinning van een technisch volwaardig collectief. Niet alleen van Latuheru. Die heeft daar slechts van geprofiteerd.'

    • Erik Oudshoorn