Verzekeraars willen privekliniek openen; Lange wachttijden bij allerlei operaties belangrijkste drijfveer achter initiatief

VELP, 8 nov. - De ziektekostenverzekeraars Sterpolis en DEL zijn van plan om nog voor 1992 een of meer priveklinieken in Nederland op te richten. Daar zouden operaties op het gebied van orthopedie, oogheelkunde en hartchirurgie kunnen worden uitgevoerd. Directeur H. Kegel van de Vereniging van Onderlinge Zorgverzekeraars (VOZ), waarin Sterpolis en DEL samenwerken, heeft dat vanmorgen bekendgemaakt.

Een eerste kliniek zal of in Gelderland of in de regio Amsterdam worden geopend. In die gebieden komen de grootste concentraties verzekerden van de beide maatschappijen voor.

Kegel noemt de lange wachtlijsten voor allerlei operaties de belangrijkste drijfveer voor het initiatief. VOZ laat verzekerden die een hartoperatie moeten ondergaan nu al (binnen drie tot vijf weken) opereren in Groot-Brittannie, voor orthopedische operaties wijkt men uit naar Zwitserland en voor plastische chirurgie naar Valkenhorst in Valkenburg.

De verzekeraar zal waarschijnlijk ook, volgens Kegel, gebruik gaan maken van de privekliniek die de Limburgse chirurg dr. C. Greep in Portugal gaat opzetten. In principe moeten deze buitenlandse uitwijkmogelijkheden echter zo kort mogelijk worden benut, vindt hij. 'Het afleiden van de geldstroom naar buiten Nederland verbetert niets aan de gezondheidszorg hier.' Vandaar dat VOZ haast wil maken met de oprichting van priveklinieken in Nederland.

Op dit moment laat VOZ een studie uitvoeren naar de best realiseerbare omvang van zo'n kliniek. Volgens Kegel heeft men nog geen enkel idee hoeveel bedden een kliniek moet tellen om exploitabel te zijn. De VOZ-directeur: 'In de regio Groot-Amsterdam zijn mogelijkheden genoeg, net als in Gelderland. Maar we weten echt nog niet hoe groot zo'n ziekenhuis moet worden. Alle varianten tussen tien en 150 bedden liggen nog open.' VOZ ziet overigens, zo laat Kegel doorschemeren, ook wel heil in uitbreiding van Valkenhorst. 'Er is op dat terrein ruimte genoeg. Er zouden best wat bedden en kamers bij gebouwd kunnen worden.'

De verwachting is wel dat het arsenaal van 150.000 verzekerden dat VOZ heeft niet groot genoeg zal zijn om exploitatie lonend te maken. Een verdubbeling van het aantal clienten lijkt minimaal gewenst. Dit betekent dat andere ziektekostenverzekeraars bij het project zullen moeten worden betrokken. Contacten daarmee zijn al gelegd.

Kegel: 'De investeringskosten zijn geen punt. We kunnen voldoende geld uit de markt halen voor zo'n project. We moeten alleen zorgen dat de patientenstroom op gang blijft.' VOZ zoekt nog naar de juiste juridische constructie voor de klinieken. Op dit moment is het namelijk alleen toegestaan om dagbehandeling te verrichten in een privekliniek, zoals nu gebeurt in Valkenhorst. Men denkt die bepaling bijvoorbeeld te kunnen omzeilen door kliniek en overnachtingsacomodatie juridisch los te koppelen. Volgens Kegel zal VOZ haar eerste privekliniek waarschijnlijk vestigen in de acomodatie van een bestaand ziekenhuis, die door bijvoorbeeld fusieoverbodig is geworden.