Verkiezingswinst Zuidafrikaanse Nationale Partij

JOHANNESBURG, 8 nov. - De regerende Nationale Partij (NP) in Zuid-Afrika heeft gisteren bij tussentijdse verkiezingen een overweldigende winst behaald op de Conservatieve Partij (CP) van Dr. Andries Treurnicht. De uitslag vormt een aanwijzing dat de ultra-rechtse twijfel aan het hervormingsbeleid van president F. W. de Klerk veel kleiner is dan velen vreesden. De kandidaat van de NP, Marthinus van Schalkwyk, behaalde 10.882 stemmen op 1.969 stemmen op de kandidaat van de KP, Leone Steele in het kiesdistrict Randburg, een voorstad ten noorden van Johannesburg. Volgens waarnemers betekent de uitslag dat de NP makkelijk zou winnen bij een algemene verkiezing van alleen blanken als die nu zou worden gehouden, en dat De Klerk bij een referendum vooruitsluitend blanken een overwinning van zestig procent van de stemmen zou behalen. De NP staat er op het moment veel beter voor dan in juni van dit jaar, toen de CP op 547 zetels na de parlementszetel van het district Umlazi in de provincie Natal won. Tot dan toe was de NP altijd een geheide winnaar in Umlazi. Dit heeft te maken met het feit dat Randburg een stedelijk district is, terwijl Umlazi op het platteland ligt, waar de groei van de CP het grootst is. Bovendien deed aan de verkiezingen in Umlazi ook de liberale Democratische Partij mee, die zich dit keer had teruggetrokken om de pro-hervormingsstemmen niet over twee partijen te verdelen.