'Verkiezingen Bulgarije worden ramp'

SOFIA, 8 nov. - De Bulgaarse premier, Andrej Loekanov, heeft gisteren gewaarschuwd dat de druk op zijn regering tot 'een ramp' kan leiden.

Loekanov zei gisteren tegen journalisten dat de oppositie uit is op zijn aftreden. Als ze daarin slaagt, zijn nieuwe verkiezingen nodig die Bulgarije zich volgens Loekanov niet kan veroorloven. 'Verkiezingen worden een ramp. En als de natie vervalt in een stemming van masochisme, en daar lijkt het sterk op, naderen we die ramp snel, ' aldus de premier. 'Ik heb nog enige hoop dat we een minimum aan rede in ons hebben.'

De oppositie in het Bulgaarse parlement heeft tot dusverre geweigerd in te gaan op de oproepen van premier Loekanov om een coalitie aan te gaan. Algemeen gaan waarnemers ervan uit dat de oppositie hoopt op het vrijwillig vertrek van Loekanov.

Oppositieleider Beron zei gisteren verkiezingen liever te willen vermijden. De premier weigert in te gaan op de eisen van de oppositie voor een coalitie. Die eisen komen erop neer dat de belangrijkste posten in een coalitiekabinet, inclusief de functie van premier, voor de oppositie moeten worden gereserveerd en dat het radicale hervormingsprogramma van de oppositie moet worden uitgevoerd.

In oppositionele kringen in Sofia werd gisteren verwacht dat Loekanov vandaag al het ontslag van zijn uitsluitend uit socialisten (ex-communisten) bestaande kabinet zou aanbieden, maar de premier is gisteravond naar Parijs vertrokken. Waarschijnlijk zal hij morgen in Sofia het parlement toespreken.

De leider van de onafhankelijke vakbond Podkrepa, Konstantin Trentsjev, heeft gedreigd met 'een golf van stakingen' als Loekanov niet aftreedt. 'De regering heeft geen keus: ze moet opstappen. Het zou goed zijn als ze dat binnen een week doet, omdat de spanning aanzienlijk zal oplopen als dat niet gebeurt, ' aldus Trentsjev gisteren. (Reuter)