Verhullende documentaire over Golani-brigade

Soldaat van Israel, opleiding voor de Golan heet de Israelische documentaire die de Evangelische Omroep vanavond uitzendt over de manier waarop recruten voor de Golani-brigade een elite-eenheid van het Israelische leger worden opgeleid. Het zijn heel vertrouwde beelden: de sergeant die de arme recruten afblaft, de nachtelijke ren rondom het kamp, die moet worden herhaald en herhaald alleen omdat de boze sergeant dat wil. De uitputting van de recruten, die verder en verder moeten. De ontwikkeling van de jongen die aan het begin niet bovenin het stapelbed wil slapen tot de geharde soldaten aan het einde van de zes maanden durende opleiding, die overigens zelfs dan nog niet niet helemaal in de maat marcheren. Opvallend feit: de sergeant die er halverwege de opleiding van zijn recruten mee ophoudt, om geheel onduidelijke redenen.

Een enkele keer wordt onder de douche een lied gezongen dat een Nederlandse recruut niet snel zal zingen:

Marcherend door Damur, langs een muur, Zag ik een paar kinderen met een balspelen. Ik wierp gauw twee granaten, En zag hoe de fosfor bleef plakken.

Afgezien hiervan en van het bergachtige landschap had de documentaire heel goed 'Soldaat van Holland' kunnen heten of 'Soldaat van Belgie'. Een verwijzing naar de toekomstige taak van de recruten, die als ze volleerd zijn worden ingezet tegen elke vijand, de intifadah, de Palestijnse volksopstand in door Israel bezet gebied, en de Israelische Arabieren incluis, blijft uit tot de allerlaatste zin van de luitenant. Die merkt dan achteloos op dat de bus klaar staat: de volgende dag is het Landdag, wanneer de Israelische Arabieren een eerder bloedbad herdenken en nieuwe onlusten niet uitgesloten zijn.

In dit kader past ook het volledige stilzwijgen dat de makers van de documentaire bewaren over de excessen bij de bestrijding van de intifadah waaraan ook de Golani-brigade zich schuldig heeft gemaakt. Niets aan de hand daar, kennelijk, als we Soldaat van Israel, Opleiding voor de Golan moeten geloven.

    • Opleiding voor de Golan. Ned.1
    • Carolien Roelants Soldaat van Israel