Verdachte van fraude vrij na procedurefout

ROTTERDAM, 8 nov. - De 57-jarige D. E. uit Sappemeer die door justitie verdacht wordt van een omvangrijke aandelenfraude, is vandaag door de rechtbank in Groningen buiten vervolging gesteld. Het Openbaar Ministerie heeft niet voldaan aan de wettelijke vereisten het gerechtelijk vooronderzoek formeel te laten afsluiten.

E. zou als beheerder van het vermogen van zijn 86-jarige tante mevrouw T. G. Kruizenga uit Emmen vijftigduizend gulden en 1253 aandelen Akzo en 2275 aandelen Philips hebben verduisterd. Daarmee zou een bedrag van honderdduizenden guldens zijn gemoeid.

De advocaat ontkent deze beschuldigingen. Volgens de advocaat van E., mr. M. Rietveldt kan E. op papier verantwoorden dat hij weliswaar aandelen heeft verhandeld, maar dat hij voor de opbrengsten steeds weer nieuwe aandelen met dezelfde waarde heeft teruggekocht.

Vorige week vrijdag kwam een 35-jarige van autodiefstal verdachte man in Amsterdam op vrij voeten na een telfout van het gerechtshof. Vorige maand kwamen drie mannen in Amsterdam door vormfouten vrij. Twee van hen werden verdacht van verkrachting van twee 15-jarige meisjes, de derde van een poging tot doodslag. Eind september kwam de 23-jarige A. R., die tot twaalf jaar cel veroordeeld was wegens de moord op de Turkse vakbondsleider Nihat Karaman, door een procedure fout van justitie op vrije voeten.

Minister Hirsch Ballin (justitie) kondigde vorige week donderdag tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer een reorganisatie aan van de parketten waardoor de kans op vormfouten zou worden geminimaliseerd. Hirsch Ballin sprak van het 'inbouwen van controlemomenten', waarbij precies duidelijk wordt wie op welk moment verantwoordelijk is voor wat.