Van Basten noemt elleboogstoot in Cupwedstrijd een'ongelukje'

BRUGGE, 8 nov. AC Milan plaatste zich gisteravond via een 1-0 overwinning in de uitwedstrijd tegen Club Brugge zonder noemenswaardige problemen voor de kwartfinales van het Europa-Cup I-toernooi, maar treurde na afloop over het verlies van Marco van Basten. De Nederlander kreeg van de Schotse arbiter Syme vlak voor tijd een rode kaart toen zijn elleboog vol het gezicht trof van Brugge-verdediger Pascal Plovie. Zelf sprak Van Basten na afloop over 'een ongelukje', een akkefietje.

Hij raakte zelfs licht geirriteerd toen de grove overtreding in verband werd gebracht met een incident dat hem drie weken geleden in Portugal is overkomen. Daar zou hij volgens een Portugese versie van het gebeuren na de interland met het Nederlands elftal de Portugese verdediger Veloso in de catacomben van het stadion op weg naar de kleedkamer een tand uit zijn mond hebben geslagen. Van Basten ontkende noch bevestigde gisteravond die kaakslag, maar heeft inmiddels bij de Europese Voetbal Unie (UEFA) wel een verweerschrift ingediend tegen de Portugese aantijging. 'Afwachten maar', was zijn korte commentaar, 'maar ik zou het belachelijk vinden als ik daarvoor zou worden geschorst.'

De overtreding tegen Plovie werd echter genadeloos geregisteerd door de camera's van de televisie zodat Van Basten zich realiseert dat de UEFA over het incident van gisteravond zeker niet licht zal heenstappen. Vorig jaar werd Donadoni van AC Milan na een soortgelijke overtreding in de wedstrijd tegen KV Mechelen voor drie Europa-Cupduels geschorst. Milan pr-manager Guido Susini sloeg derhalve driftig aan het rekenen. 'We houden rekening met drie wedstrijden schorsing voor Van Basten', aldus Susini. 'Wel wil ik van de UEFA weten of internationale wedstrijden zoals de return voor de Super Cup tegen Sampdoria en de wereldbeker waarvoor we later deze maand in Tokio spelen ook meetellen. Dan kan Van Basten misschien in de kwartfinale van de Europa Cup toch weer spelen voor Milan.'

Per ongeluk

Van Basten zelf vormde gisteravond zijn voornaamste getuige a decharge gezien zijn opmerking: 'Ik heb per ongeluk blijkbaar zijn gezicht geraakt. Jammer dat zo'n mooie avond voor ons door zo'n lulligheidje wordt bedorven. Je moet echt niet denken aan opzet, want als ik hem een elleboog had willen geven dan had ik dat zeker niet gedaan op zo'n moment. Dat was nergens voor nodig. We hadden de wedstrijd volledig onder controle en ik zou wel een heel slechte prof zijn wanneer ik me dan zo zou laten gaan.'

Maar AC Milan ging gisteravond gebukt onder zijn eigen superioriteit. Ook Franco Baresi evenals Van Basten een sleutelspeler in het team werd bestraft. Hij kreeg na theatraal gedrag slechts een gele kaart die het elftal in deze slopende competitie later dit seizoen echter nog ernstig kan opbreken. 'Weet je wat Italianen daarom eens moeten leren? Dat ze niet achteruit moeten gaan spelen na een 1-0 voorsprong', sprak Ruud Gullit belerend. 'We hadden zoveel macht dat we het na die 1-0 gewoon af hadden moeten maken. Dan waren deze incidenten niet gebeurd.'

Het beslissende doelpunt viel vijftig seconden na rust toen de bal na een schot van Carbone zo snel via de staander van het doel weer het veld insprong dat Syme aanvankelijk aarzelde of hij het wel goed gezien had voordat hij het doelpunt goedkeurde. De beslissende goal was echter meer dan een juiste afspiegeling van de ware krachtsverhoudingen tussen Brugge en AC Milan, dat heer en meester was. Voorin meestal via de zeer slimme en actieve Van Basten die de geblesseerd aan het duel begonnen Gullit een nauwelijks te missen kans bood die hij gruwelijk verprutste en Evani. Defensief heerste Baresi, de stijlvolle libero. Het middenveld werd gecontroleerd door Milan onder aanvoering van de onvermoeibare Rijkaard, wiens acties onophoudelijk vanaf de tribunes werden begeleid met rascistische oerwoudgeluiden. Rijkaard: 'Het interesseert me echt allemaal niets. Het gebeurt zo vaak en tegenwoordig overal. Zelfs in een land als Belgie waar veel zwarten wonen. Maar m'n eigenwaarde bepaal ik zelf wel. Die laat ik niet door een stelletje supporters bepalen. Ik heb lekker gespeeld.'

Kansloos

Brugge schoot in alle onderdelen van het moderne voetbal te kort tegen Milan, dat duidelijk accentueerde dat het 0-0 gelijke spel veertien dagen geleden in de thuiswedstrijd op een vergissing berustte. Met een niet geheel fitte Ceulemans op het middenveld en slechts een aanvaller, de Nederlander Foeke Booy, was Brugge bij voorbaat kansloos om een doelpunt te forceren.

Hoewel trainer Georges Leekens blijkbaar een andere wedstrijd gezien had. 'Brugge heeft een topprestatie geleverd door het grote Milan zo in de tang te houden', aldus Leekens. 'Brugge heeft aangetoond vanavond een topteam te zijn. Evenals Milan. Maar bij een wedstrijd tussen topteams hoort ook een topscheidsrechter. Die ontbrak. Op alle momenten die dubieus waren floot hij in het voordeel van Milan en tegen ons.'

Leekens vergat daarbij gemakshalve dat Milan Brugge enkele tientallen keren met simpel gemak buitenspel zette. Brugge kreeg weliswaar twee gele kaarten, maar de arbitrale schade was door het wegsturen van Van Basten voor Milan toch beduidend groter. Van Basten: 'Ergens begrijp ik het wel. Zo'n scheidsrechter reageert onder druk van de spanning en het publiek. Over het algemeen vind ik het wel goed dat er na het WK wat consequenter wordt gefloten. Dat tenminste wordt geprobeerd het spel schoon te houden. Maar spitsspelers worden nog steeds te weinig in bescherming genomen. Ik ben in de aanval vaak vogelvrij. En dan keert een moment als vanavond zich nog tegen je ook. Dat is natuurlijk een trieste zaak.'

    • Marc Serné