Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Sieraden als nieuwe vorm kunstuitleen

DEN BOSCH, 8 nov. - Museum Het Kruithuis in Den Bosch begint zaterdag 10 november met een nieuwe vorm van kunstuitleen: de verhuur van sieraden voor 25 gulden per maand. Het museum investeerde twintigduizend gulden in een collectie van vijftig sieraden van gerenommeerde Nederlandse ontwerpers als Gijs Bakker, Willem Honing en Maria Blaisse. Maar ook van Amerikaanse ontwerpers die in het museum exposeerden, onder wie Vaughn Stubbs en Rhonda Zwillinger.

Het Kruithuis, een van de belangrijkste musea op het gebied van toegepaste kunst, presenteert de nieuwe uitleenverzameling van sieraden zaterdag aan het publiek omdat die dag is uitgeroepen tot de Landelijke Dag van de Kunstuitleen. Op 10 november is het namelijk op een dag na 35 jaar geleden dat er voor het eerst (beeldende) kunst werd uitgeleend in Nederland. Het 'verhuren' van sieraden is een nieuwe vorm van kunstuitleen. Ook De Graanschuur in Zoetermeer is er mee begonnen. Net als bij een abonnement op schilderkunst en grafiek, kan de lener via het abonnementsgeld ook sparen voor de aankoop van een sieraad. De sieraden van Het Kruithuis zijn verzekerd bij beursmakelaar De Keizer Assurantie BV in Rotterdam. 'Voor ons is deze vorm van sieraden verzekeren nieuw, maar omdat we goede ervaringen hebben met kunstuitleen in het algemeen durven we het aan', aldus De Keizer. Bij De Graanschuur in Zoetermeer ligt het risico geheel bij de lener, die bij schade of verlies beroep moet doen op zijn eigen inboedel- of WA-verzekering.

De directeur van Het Kruithuis, Yvonne Joris, vreest dat de vijftig sieraden in een mum van tijd zijn uitgeleend als de belangstelling groot is. Maar ze wil kwaliteit aanbieden, en dat vereist een strenge selectie. Het komende weekeinde biedt dit museum tevens andere kunstwerken te koop aan tijdens de vierde Art-Fair in Den Bosch.

Donderdag Agenda