Raadsleden Rheden nog niet beedigd

ARNHEM, 8 nov. - Het openbaar ministerie in Arnhem heeft de beediging van twee gemeenteraadsleden in Rheden tot ambtenaar van de burgerlijke stand tenminste twee weken tegengehouden. Het OM heeft bezwaar tegen de beediging van de twee omdat zij te kennen hebben gegeven in hun nieuwe functie zogenoemde homohuwelijken te willen sluiten. Gisteren zouden de twee GroenLinks-raadsleden H. Witt en C. Pos door de arrondissementsrechtbank in Arnhem worden beedigd. Volgens officier van justitie mr. A. Besir mag de rechter de twee niet beedigen omdat 'niemand tot het afleggen van de eed mag worden toegelaten als van te voren al vaststaat dat hij handelingen in strijd met de wet zal verrichten.' Besir beroept zich daarbij op een uitspraak van van de Hoge Raad van 15 oktober, waarin het sluiten van een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht wordt uitgesloten.