Pomphouders rekenen twee kwartjes voor elektronischbetalen

ROTTERDAM, 8 nov. Automobilisten moeten per 1 januari twee kwartjes extra betalen als ze bij een tankstation afrekenen met een betaalpasje. De pomphouders hebben gisteren besloten hun klanten kosten van het elektronisch betalen in rekening te brengen.

De Bovag, waarbij 3700 pomphouders en garagebedrijven zijn aangesloten, zegt dat zijn leden de kosten van het elektronisch betaalsysteem niet meer kunnen opbrengen. Op een liter benzine zit een gemiddelde marge van acht cent. Betaling met betaalpasjes vermindert de marge met een cent per liter (12,5 procent) vergeleken met andere betalingswijzen, aldus de Bovag.

De Consumentenbond denkt dat de maatregel van de pomphouders leidt tot meer contant betalen, wat de kans op beroving zou vergroten. De bond verwijt de Bovag 'kortzichtigheid' omdat deze organisatie de kans op berovingen bij benzinestations juist wil terugdringen.

Een woordvoerder van de Consumentenbond noemt de banken in de hele affaire overigens de grootste boosdoeners. Hij vindt eigenlijk dat zij de kosten van elektronisch betalen voor hun rekening moeten nemen. 'Zij hebben belang bij elektronische betaling omdat dat minder verwerkingskosten met zich meebrengt', zegt hij. De Consumentenbond wijst erop dat dat het contante betalingsverkeer de banken zo'n 2 miljard gulden per jaar kost (40 procent van de totale kosten van het Nederlandse betalingsverkeer). 'Als ze die kosten willen terugdringen, moeten ze ook bereid zijn daarvoor de rekening te betalen', aldus de bond.

De Consumentenbond zegt dat de banken indertijd betaling met betaalcheques ook trachtten te stimuleren om de kosten van contant betalen te verminderen. Toen de banken hiervoor administratiekosten in rekening brachten, nam afrekenen in contanten weer toe.

Bankendochter BeaNet, de organisatie die de schakel tussen betaalautomaten en de banken vormt, zegt dat de benzinemaatschappijen vijf jaar geleden zelf hebben gevraagd elektronische betaalsystemen te ontwikkelen om de veiligheid aan de pompen te vergroten. BeaNet vindt het niet reeel dat de pomphouders niet langer bereid zijn een deel van de kosten van elektronische betaling te dragen. Bij ieder betalingssysteem moeten kosten worden gemaakt, aldus Beanet.