Politie houdt verdachte van ontvoering informant aan

ROTTERDAM, 8 nov. - De Amsterdamse politie heeft gisteren de 24-jarige P. de R. aangehouden in verband met de wederrechtelijke vrijheidsberoving van de informant van de binnenlandse veiligheidsdienst (BVD) J. de B. Deze infiltrant werd op 20 oktober enkele uren tegen zijn wil vastgehouden en ondervraagd door gemaskerde leden van de vredesbeweging.

De R. zal morgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn arrestatie volgde na een aangifte van het hoofd van de BVD en De B. zelf. Dit zei vanochtend een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Hij kon niet zeggen van welke groepering de arrestant deel uitmaakt. De politie heeft de woning van P. de R. doorzocht, maar volgens de woordvoerder zijn daarbij 'geen zaken die van belang zijn voor het onderzoek' aangetroffen.

De B. heeft tegenover de politie verklaard voor de BVD informatie te verzamelen over 'personen en groepen die te maken hebben met politiek gewelddadige bewegingen'.

Deze week verscheen het anonieme boek 'De tragiek van een geheime dienst', met daarin opgenomen delen van het verhoor van De B. In het boek worden ook persoonlijke gegevens openbaar gemaakt over leden van de Politieke Inlichtingen Dienst (PID), de plaatselijke afdeling van de BVD, in Nijmegen. Het openbaar ministerie in Arnhem onderzoekt nu of met de publikatie strafbare feiten zijn begaan. De korpsleiding van de Nijmeegse gemeentepolitie heeft verklaard 'de zaak hoog op te nemen'. De advocaat van de gemeente heeft opdracht gekregen om na te gaan wat de mogelijkheden zijn van de verschillende politiemensen om verspreiding van het boek in kortgeding te verbieden.

De directeur van de BVD, mr. A. Docters van Leeuwen, verklaarde gisterenavond voor de KRO-televisie dat de BVD in haar archieven enkele honderdduizenden persoonsdossiers heeft. Volgend jaar mei verdwijnen daarvan onder invloed van de nieuwe privacy-wetgeving ongeveer twee derden. Het is voor het eerst dat officieel een aanwijzing voor het aantal persoonsdossiers wordt gegeven.

Docters noemde voorts het extreem-rechtse Actiefront Nationaal Socialisten (ANS) een zeer gevaarlijke organisatie. Volgens hem heeft het ANS een 'harde kern' van enige tientallen mensen met daaromheen enkele honderden meelopers. Op een video-band van de BVD waren in de televisie-uitzending enkele leiderste zien, die aanhangers toespraken.