Onderzoek in Ridderkerk naar kanker

RIDDERKERK, 8 nov. - De wethouder voor volksgezondheid in Ridderkerk, J. Kroeze (D66), heeft de plaatselijke huisartsen gevraagd een onderzoek in te stellen naar de mogelijke oorzaken van een aantal gevallen van kanker in de Bellamystraat. Kroeze heeft dit gisteren meegedeeld aan verontruste bewoners van de straat, waarin 48 woningen staan.

In de Bellamystraat zijn de afgelopen twee jaar twaalf gevallen van kanker geconstateerd bij mensen van 45 tot 55 jaar, waarvan er inmiddels vijf zijn overleden. Bewoners vermoeden dat de kanker mogelijk is veroorzaakt door het isolatiemateriaal, UF-schuim met formaldehyde, dat in 1978 in de woningen is aangebracht. Een andere mogelijke oorzaak is volgens de bewoners vervuiling van de grond onder de woningen.

Kroeze wil geen verband leggen tussen de ziekte en de grond waarop de huizen zijn gebouwd. Het gebruikte isolatiemateriaal heeft er volgens hem evenmin iets mee te maken.

Medisch milieukundige P. van der Torn van de GGD in Rotterdam noemt het relatief hoge aantal gevallen van kanker in de straat een toevals treffer. 'Er is een mengelmoes van soorten kanker. Verder wonen in deze wijk veel mensen van tussen de 45 en 55 jaar oud, een levensfase met veel risico op kanker. Ook kennen de wijkbewoners, die in 1967 gezamenlijk de woningen betrokken, elkaar goed, waardoor zij van elkaars ziekten op de hoogte zijn', aldus Van Torn.