Maradona te laat om Napoli te behoeden voorcup-uitschakeling

ROTTERDAM, 8 nov. SSC Napoli heeft de laatste acht in het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen niet gehaald. De Italiaanse kampioen speelde in de sneeuw van Moskou opnieuw doelpuntloos tegen Spartak en verloor met strafschoppen. Maradona schoot in de penaltyserie wel raak, maar door de misser van Baroni bij de derde Napolitaanse strafschop, ging Spartak, dat doel trof door Sjalimov, Karpin, Tsjmarov, Koelkov en Mostovo, naar de kwartfinales.

Onmiddellijk nadat Maradona die een dag later en op eigen gelegenheid naar Moskou was gevlogen in het veld was gekomen, was Napoli op enkele centimeters van de winst. Incochiati trof de paal. In zijn kleine uur speeltijd kon ook Maradona het elftal, dat spits Careca wegens een blessure miste, geen gezicht geven. Zijn vrije trappen echter waren perfect. Mauro miste nadat de Argentijn hem de bal op de schoen had gelegd, in het extra half uur dwong Maradona doelman Tsjertsjesov tot twee moeilijke reddingen na vrije trappen.

De andere grote Europese clubs maakten geen fout. Bayern Munchen had Sredets Sofia dinsdag al voor de tweede keer fors verslagen (3-0), AC Milan schakelde in Belgie Club Brugge uit (0-1). Real Madrid stelde zich uit tegen FC Tirol na de thuiswedstrijd al met 9-1 was gewonnen tevreden met een gelijkspel (2-2). Rode Ster Belgrado deed in Glasgow hetzelfde tegen de Rangers. Olympique Marseille zette in eigen huis een paar zaken recht tegen Lech Poznan (6-1).

Real Madrid nam voor de uitwedstrijd in Innsbruck tegen Tirol geen enkel risico. De eerste wedstrijd was immers met 9-1 gewonnen. Coach Toshack hield doelman Buyo, Butragueno en Spacic, die in het toernooi al een gele kaart hadden opgelopen, buiten de wedstrijd. Topscorer Hugo Sanchez, die dit keer niet zo dringend nodig was, bleef op de bank. Het duel was dit keer in evenwicht, de uitslag ook, 2-2. Losada scoorde twee keer voor Real, Hortnagl en Linzmaier voor Tirol.

Olympique

Franz Beckenbauer kan in Marseille, na de slechte resultaten in de competitieduels van de laatste weken, weer even rustig ademhalen. De Franse kampioensploeg revancheerde zich gisteravond zowel voor het competitievoetbal als voor de nederlaag in Polen (2-3) tegen Lech Poznan. Olympique speelde prachtig voetbal, ook vlak voor het doel. De grote uitblinker was Vercruysse, die tweemaal scoorde. De oud-international Vercruysse was door Beckenbauer weer in de ploeg gehaald omdat Olympique de laatste weken slecht draaide.

Voor rust hadden Papin en Vercruysse (twee keer) al voor een voorsprong van 3-0 gezorgd. De tegentreffer uit een strafschop van Jakolcewicz, een kwartier na rust, remde Marseille even. De laatste tien minuten echter waren weer volledig voor de Fransen, die door Vercruysse, Tigana en Boli uitliepen tot 6-1.

Glasgow Rangers speelde van meet af aan een kansloze wedstrijd tegen Rode Ster na de 3-0 nederlaag in Belgrado. Toch waren ruim 23.000 toeschouwers op het duel afgekomen. Na rust zagen zij eerst een doelpunt van Pancev alvorens McCoist voor de Rangers scoorde.

Dynamo Dresden had in Malmo geluk. Na een goed kwartier stuitte Vonderburg de doorgebroken Hartmann onreglementair. Scheidsrechter Waddell zag de overtreding, die duidelijk buiten de lijnen plaats vond, binnen het strafschopgebied. Gutschow gebruikte het buitenkansje gretig. Diep in de tweede helft, toen Malmo alles of niets speelde en doelman Teuber van Dynamo uitgroeide tot de ster van de wedstrijd, kreeg ook Malmo zijn strafschop. Persson scoorde. Het bleef bij die gelijkmaker, ook in het extra half uur. Bij de strafschoppenserie was Teuber weer de opmerkelijkste speler, door de eerste strafschop, van Persson, te stoppen.