Maij dreigt met snelheidsbegrenzer

DEN HAAG, 8 nov. - Minister Maij-Weggen (verkeer) heeft gisteravond opnieuw gedreigd met de verplichte invoering van een snelheidsbegrenzer voor vrachtauto's. Zij deed dit naar aanleiding van de kettingbotsing die zich dinsdag bij Breda voordeed en die acht personen het leven kostte.

Maij-Weggen constateerde dat bij dit ongeluk een groot aantal vrachtwagens betrokken was. In zulke omstandigheden zijn vrachtauto's 'bommen op de weg', vond de minister. 'Als vrachtwagenchauffeurs niet rustiger gaan rijden, dan komt er een snelheidsbegrenzer.' Zij herhaalde haar standpunt dat vrachtwagenchauffeurs tot volgend jaar maart of april de tijd krijgen op vrijwillige basis hun snelheidsovertredingen te beperken, en dat ze anders opnieuw aan de Tweede Kamer zal voorstellen de snelheidsbegrenzer, die het vrachtwagens onmogelijk moet maken harder dan 90 te rijden, in te voeren.

Een eerdere poging van het kabinet om de begrenzer al per 1 januari 1991 verplicht te stellen stuitte in juli van dit jaar op de Tweede Kamer, met name op Maij's partijgenoten. De CDA-fractie zag met steun van de VVD een motie aangenomen dat een snelheidsbegrenzer alleen mag worden ingesteld als dat ook in de andere EG-landen gebeurt.

Het ongeluk bij Breda is voor het Kamerlid Roosen-van Pelt (CDA), indienster van de motie, geen reden op dit standpunt terug te komen. Zij wijst erop dat een snelheidsbegrenzer het ongeluk, noch de ernst daarvan had kunnen voorkomen of beinvloeden. Ook 80 of 90 kilometer zou bij de plotselinge mist veel te hard zijn. Het Kamerlid pleit voor het invoeren van signaleringssystemen op het bewuste weggedeelte en voor soortgelijke maatregelen aan de weg. 'Maar het belangrijkste blijft dat chauffeurs zich van hun verantwoordelijkheid bewust zijn.'

De autoriteiten zeiden dinsdagmiddag dat bij de kettingbotsing tien mensen waren omgekomen. Het blijken er acht te zijn. Een aantal autowrakken was zo vervormd en verbrand dat het type auto slechts aan de hand van het chassisnummer kon worden vastgesteld. De stoffelijke resten in deze auto's waren dusdanig verminkt dat het aantal doden aanvankelijk niet kon worden vastgesteld, zo meldt de politie.

Ook was op basis van verklaringen uit het publiek aangenomen dat sommige auto's meer inzittenden hadden dan later bleek. Onder hen bevond zich een Griekse vrachtwagenchauffeur die door een collega als vermist was opgegeven. De vermiste dook gistermorgen in Breda op.