Lage opkomst verkiezingen in Waterland

DEN HAAG, 8 nov. - Met een opkomst van gemiddeld 65 procent hebben in totaal 32.487 bewoners van de regio Waterland, ten noorden van Amsterdam, gisteren matige belangstelling getoond voor de gemeenteraadsverkiezingen, die noodzakelijk waren in verband met de gemeentelijke herindeling in het gebied. Daarbij worden per 1 januari negen gemeenten samengevoegd tot de nieuwe gemeenten Waterland, Wormerland en Landsmeer. Bij eerdere verkiezingen werden in de heringedeelde gemeenten opkomstpercentages van ruim 80 procent gehaald, aldus plaatselijke woordvoerders.

De PvdA leed een fors verlies. Het CDA bleef gelijk of won een zetel, de VVD bleef gelijk of leed een licht verlies. D66 en Groen Links vertoonden een wisselend beeld, terwijl de plaatselijke partijen wonnen. De gemeenteraden worden op 2 januari geinstalleerd. De nieuwe gemeente Landsmeer zal per 1 januari de plaatsen Landsmeer, Den Ilp, Ilpendam en alsmede 111 inwoners van Amsterdam omvatten. De inwoners van Jisp, Wijdewormer en Wormer konden gisteren hun stem uitbrengen voor de nieuwe gemeenteraad van Wormerland. Waterland zal de dorpskernen en vroegere gemeenten Watergang, Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Katwoude en Ilpendam omvatten.