Honderd Duitsers, 238 Polen mogen nu weg uit Irak

BAGDAD, 8 nov. - Irak heeft het proces van selectieve vrijlatingen van buitenlanders gisteren versneld met de gelijktijdige aankondiging dat 100 Duitsers, nog eens 20 andere Westerlingen en 238 Poolse bouwvakkers vrijkomen. Washington heeft kritiek geoefend op politici die naar Bagdad reizen ten behoeve van gijzelaars.

Na een bijeenkomst tussen de voormalige Duitse bondskanselier Willy Brandt en de Iraakse president Saddam Hussein maakte het officiele Iraakse persbureau INA bekend dat 100 Duitsers en 20 andere Westerlingen, onder wie Amerikanen, Britten en Italianen, met Brandt mee naar huis mogen. Irak houdt in totaal 400 Duitsers vast, samen met nog eens 1.600 andere Westerlingen. Een woordvoerder van de Duitse gijzelaars toonde zich teleurgesteld: 'De meesten hadden een Franse oplossing verwacht.' Frankrijk heeft al zijn gijzelaars vrij gekregen.

Volgens INA wil Saddam met dit gebaar 'zijn appreciatie tot uitdrukking brengen voor de humanitaire rol die door Brandt wordt gespeeld en voor zijn inspanningen in dienst van de zaak van de vrede'. Volgens radio Bagdad gaat het tevens om een blijk van waardering voor de politiek van Duitsland, dat in het algemeen 'geen oorlogskoers volgt'.

Brandt heeft uitdrukkelijk gezegd dat zijn bezoek aan Bagdad mede ten doel had 'een vreedzame oplossing' van de Golfcrisis 'tot rijping te brengen'. Op een persconferentie na zijn gesprek met Saddam zei hij dat 'er nog heel wat terrein is om te onderzoeken en te cultiveren'. 'Het is geen hopeloze situatie.'

Brandt reageerde duidelijk geprikkeld op een vraag over de kritiek van de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, De Michelis, op zijn missie, die de Europese eensgezindheid ten aanzien van de gijzelaars zou bedreigen. 'Ik denk dat mijn vriend De Michelis het fout heeft Ik handel niet ten behoeve van mijn regering', zei Brandt. Overigens werd in Bonn tegelijk bekendgemaakt dat de regering Brandts missie heeft betaald, terwijl de Duitse industrie de 6 ton medicijnen die hij bij zich had, ter beschikking had gesteld.

Het Witte Huis kwam gisteren met een scherpe veroordeling van missies naar Bagdad en specifiek die van Brandt en van de Britse en Japanse oud-premiers Heath en Nakasone, die eerder gijzelaars mee naar huis kregen. 'Die mensen worden gebruikt en we willen dat op de sterkste wijze duidelijk maken', zei woordvoerder Marlin Fitzwater. Hij liet blijken dat de Amerikaanse regering even ontevreden zou zijn als leden van het Congres naar Irak reizen. Er zijn berichten dat een aantal dat overweegt.

Drie Ierse politici die naar Irak waren gereisd om te pleiten voor de 220 Ierse gijzelaars, zijn gisteren onverrichterzake teruggekeerd. Volgende week gaat een Zwitserse parlementaire delegatie onderhandelen over de vrijheid van een 'aanzienijk aantal' Zwitserse gijzelaars. Ook een Canadese delegatie staat op het punt naar Bagdad te vertrekken. (AFP, AP, Reuter, DPA)