Garcia niet voor bloedbad vervolgd

LIMA, 8 nov. - Alan Garcia, de oud-president van Peru, wordt niet vervolgd voor zijn aandeel in het neerslaan van drie gevangenisopstanden vier jaar geleden, waarbij zeker driehonderd gevangenen omkwamen. Het Peruaanse parlement heeft hiertoe gisteren na twee dagen van heftige debatten besloten. Het parlement nam het voorstel Garcia niet strafrechtelijk aan te klagen aan met 80 stemmen voor en 75 tegen. Twee parlementsleden onthielden zich van stemming en 23 van hen bleven weg. Verschillende parlementariers zeggen dat onbekenden hadden gedreigd hen te doden als ze het voorstel zouden verwerpen. De linkse afgevaardigde Julio Castro zei dat na de 'schaamteloze' stemming vrijwel geen mogelijkheden meer bestaan Garcia te dagvaarden. Twee politieofficieren zijn tot nu toe tot gevangenisstraf veroordeeld voor hun optreden vier jaar geleden. Zeventig anderen zijn vrijgesproken. (Reuter)