De kunst van het tekenen der districten

WASHINGTON, 8 okt. - Na elke volkstelling in de VS moeten de kiesdistricten opnieuw worden ingedeeld. Met name in Californie beleefden de Democraten daaraan veel plezier. Roemrucht was de in 1983 overleden Democratische afgevaardigde Phil Burton. Hij was een meester in het tekenen van districtgrenzen die gunstig uitkwamen voor Democraten.

Een truc is bij voorbeeld om de Republikeinse gebieden aan stukjes te hakken en op te delen in kleine minderheden in Democratische districten. Of een districttekenaar zet juist alle Republikeinen bij elkaar op een kluitje zodat ze in andere districten geen kwaad meer kunnen. In de Californische delegatie voor het Huis van Afgevaardigen zitten nu 27 Democraten en 18 Republikeinen.

De directeur van de Republikeinse Congrescampagnecommissie, Ed Rollins, huivert nog na over zijn onmacht toen hij parlementarier in de staat Californie was: 'Ze liepen in de jaren zestig over me heen, in de jaren zeventig en in de jaren tachtig ook weer', zei hij gisteren. Veelbelovende Democraten lieten een district voor zichzelf uittekenen waar ze gegarandeerd zouden kunnen winnen en dat ze ook zouden kunnen houden.

Republikeinen voelden zich machteloos. Ze liepen naar de rechter, organiseerden referenda, alles tevergeefs. Ook een Republikeinse poging om een coalitie met Latijns-Amerikaanse immigranten te vormen leed schipbreuk. Een probleem voor de Republikeinen is dat de Republikeinse kiezers meestal geconcentreerd zijn in rijkere woonwijken waar bijna iedereen stemt, zodat ze moeilijk zijn te spreiden.

De verkiezingsoverwinning van senator Pete Wilson als gouverneur van Californie geeft de Republikeinen weer een plaats in het overleg over de herindeling van kiesdistricten. Californie krijgt er na de volkstelling van dit jaar zeven zetels bij in het Huis van Afgevaardigden. De districten worden weliswaar ontworpen door het Democratische staatsparlement, maar de gouverneur moet er zijn goedkeuring aan hechten.

In Texas, dat er drie nieuwe zetels bij krijgt, missen de Republikeinen een voet tussen de deur: zowel staatsparlement als gouverneur zijn Democratisch. Ook in Florida (vier zetels exra), hebben ze geen gouverneur. In New York waar zetels moeten verdwijnen, hebben de Republikeinen de staatssenaat in handen.