Damrak reageert lauw op winstcijfers Shell

ROTTERDAM, 8 nov. De cijfers over het derde kwartaal van Koninklijke Olie hadden vanmorgen per saldo weinig invloed op de koers van Koninklijke Olie. De chemiefondsen Akzo en DSM daalden.

AMSTERDAM De twee verschillende manieren waarop de winst van Shell over het derde kwartaal berekend kan worden, zorgden voor tegengestelde reacties op de effectenbeurs. De koers schoot aanvankelijk omhoog om vervolgens snel terug te keren naar het uitgangspunt en er daarna zelfs onder te duiken. Akzo stond op de zwak gestemde beurs opnieuw onder druk, hetgeen ook gold voor collega DSM. De algemene stemmingsindex stond aan het eind van de ochtend een halve punt lager op 93,1.

Koninklijke Olie noteerde het eerste handelsuur onveranderd fl.131,70, schoot na publicatie van de kwartaalcijfers omhoog naar fl.133. Even later was het vuurtje al weer uit en werd opnieuw fl.131,60 betaald en rond het middaguur dook de koers zelfs onder 131 gulden en bleef hangen op fl.130,70. Akzo bleef in de vrije val. De koers zakte verder weg naar fl.63,20, een verlies van fl.1,10. Collega DSM, dat gisteren sloot op fl. 79,20, belandde rond het middaguur onder de 78 gulden. Unilever, die morgen als hekkesluiter van de grote concerns met kwartaalcijfers komt, had een slechte dag en moest fl.2 terug naar fl.142,70.

NMB/Postbank verloor fl.0,80 op fl.40,30. Nationale Nederlanden begon wat hoger maar zag dit winstje snel teloor gaan. Volgens de beurs zijn de institutionele beleggers, die grote pakketten Nationale bezitten, de messen aan het slijpen om zich tegen de voorgenomen fusie te gaan keren. De VEB heeft de fusie al eerder door de mangel gehaald.

Nieuwe bestuursperikelen bij VOC lieten de koers onberoerd. Later op de dag zou het bestuur via een persconferentie tekst en uitleg verschaffen. Nedlloyd daalde fl. 1,30 naar fl.36,60.

Op de lokale markt mocht de hele dag niet worden gehandeld in aandelen van het textielfonds Blydenstein-Willink. Naar verluidt zou er een samenwerking met een Japans bedrijf op stapel staan. Opvallend was dat Blydenstein gisteren een van de weinige winnaars was.

Op de parallelmarkt hield de vraag naar Van Melle aan en op fl.275 werd fl.2 gewonnen. Van Melle geldt als een aperte overnemingskandidaat. Rood Testhouse trad twee kwartjes in herstel op fl.10,50.

Op de lokale markt was overigens weinig beweging. Wel flauw lag Ahrend met een achteruitgang van fl.5 op fl.178. IMN ging fl.1 naar beneden tot fl.37,50. Hagemeyer liet een daalder liggen op fl.108,50 en Nijverdal-ten Cate was flauw met een rijksdaalder lagere prijs van fl.85. De staatsfondsen liepen opnieuw gemiddeld 0,1 punt terug.

TOKIO - De aandelenkoersen op de beurs van Tokio hebben vanmorgen weer een forse veer moeten laten. Voor de derde dag achtereen zakte het Nikkei-gemiddelde van de 225 fondsen fors weg, ditmaal met 530,44 yen (2,25 procent) tot 22.969,81 yen. Het koersgemiddelde is in drie beursdagen met in totaal 1416 punten omlaag gegaan. Nu de beursbarometer onder de 23.000-grens is gedoken zullen de koersen wel verder omlaag gaan, zo wordt verwacht.

De mineurstemming vond haar oorzaak in een flink lager Wall Street van vorige dag en in de stijging van de olieprijzen. De toegenomen dreiging van een oorlog in het Golfgebied kwam in de Japanse financiele wereld hard aan. Japan zal van een eventuele oorlog grote schade ondervinden. De dollar pakte zijn rol als vluchthaven in tijd van onzekerheid op en steeg 1,95 yen. De dollar sloot op 129,50 yen per dollar.

NEW YORK - Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen daalde gisteren met 44,30 punten (1,8 procent) tot 2440,85 punten. De omzet bedroeg 150 miljoen aandelen tegen 142 miljoen op dinsdag. Van de verhandelde fondsen waren er 437 hoger en 1106 lager.

De beursbarometer begon al lager doordat de koersen op de effectenbeurzen in Japan en West-Europa lager sloten. Daarna was het vooral de oorlogszuchtige taal van de Britse premier Thatcher die de koersen in New York fors deed dalen. Thatcher's uitspraak dat militair ingrijpen in het Golfgebied binnen korte termijn niet is uitgesloten, zorgde voor hogere olieprijzen die de handel op Wall Street niet ten goede kwamen. De Egyptische president Mubarak deed er nog een schepje bovenop door te beweren dat het aftellen voor een geallieerde interventie tegen Irak al is begonnen.