Boze student slaapt buiten voor betoging op Binnenhof

DEN HAAG, 8 nov. - Het is zes uur in de ochtend. De duiven hebben bezit genomen van het verlaten Binnenhof. Alleen op het bordes van de Ridderzaal valt beweging waar te nemen, in wat eruit ziet als een hoopje slaapzakken.

Acht uur. Een schilder, bezig aan een klus met de Ridderzaal, verschijnt ten tonele. Hij merkt de slaapzakken op en probeert er wat leven in te schreeuwen. Tevergeefs. Pas tegen negen uur steekt Marc, derdejaars student biologie, als eerste zijn slaapdronken hoofd naar buiten.

Hij is een van vier biologiestudenten van de Universiteit van Amsterdam die vannacht in de koude novemberlucht hebben overnacht. Nog eens tien tot vijftien actievoerders hebben hun toevlucht gezocht in een voor het Binnenhof geparkeerde bus en in een nabijgelegen kraakpand. Gisteravond waren de vier biologen nog bang geweest voor nachtvorst, maar ze bleven bij hun besluit om buiten te slapen, alle gedram van de 'bondsbonzen' om in de bus te komen ten spijt.

De vier zijn gisteravond laat aangekomen, om vandaag in Den Haag te protesteren tegen 'de afkalving van het onderwijs'. Door de afspraken van minister Ritzen met de universiteiten en hogescholen zal hun onderwijs verder worden uitgekleed, zo vrezen ze. De wens om studenten sneller te laten afstuderen spoort volgens hen de instellingen alleen maar aan om het niveau van het onderwijs te verlagen.

Over het onderwijs aan hun universiteit maken ze zich duidelijk grote zorgen. 'Het is te gemakkelijk, je wordt als student niet uitgedaagd. Als je niets aan een tentamen hebt gedaan en je zet alleen een handtekening om een hertentamen te krijgen krijg je al een zeseneenhalf.'

De docenten zijn vaak slecht, vinden ze. 'Het lukt je niet om iemand die apert slecht onderwijs geeft weg te krijgen. Misschien zou je al zijn colleges moeten boycotten. Maar ja, eerstejaars studenten mag je daar natuurlijk niet toe dwingen.'

Of de betoging op het Binnenhof vandaag een succes wordt durven ze niet te voorspellen, maar, aldus een van hen: 'Ik wil later niet hoeven zeggen dat het aan mij heeft gelegen'.

De demonstratie moet het hoogtepunt worden van studentenacties die de afgelopen twee weken plaatshadden in Amsterdam, Utrecht, Groningen en, vooral, Nijmegen. In Groningen woonden gisteren ruim 600 studenten een 'warming up' bij voor de demonstratie in Den Haag, onder het motto 'Ritz uit je lijf' - beduidend minder dan de 3.000 waar de organisatoren op hadden gehoopt. Op het Academieplein werd een enkel spandoek ontvouwd: 'Zeg No tegen het geklo van JoJoJo'.

In Nijmegen bezetten vorige week dinsdag enkele honderden studenten het collegezalen-complex van de Katholieke Universiteit, een dag na de kortstondige bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Het complex werd de volgende ochtend ontruimd door de politie, maar een dag later opnieuw bezet. Na een vruchteloos gesprek met het universiteitsbestuur, vijf dagen later, bezetten de studenten wederom korte tijd een universiteitsgebouw. Ook de lerarenopleiding in Nijmegen werd vandaag tot in de middaguren bezet gehouden.

De actievoerende studenten keren zich tegen verkorting van de studieduur, het afschaffen van studiefinanciering voor 27-jarigen en het privatiseren van de studieleningen.