BOERENSOEP MET YUPPIEVET

Wie vanuit Frankrijk een ansichtkaart naar huis wil sturen stuit menigmaal op een kaart met een foto van een wat morsig boertje met alpinopet dat een bord soep aan de mond zet.

Vaak staat op zo'n kaart een recept voor een stevige soep gedrukt.

In de Bearn-streek in Frankrijk is de garbure een geliefde soep. Er bestaan geen strenge voorschriften waar men zich aan dient te houden bij het maken van deze soep. Men gebruikt de groenten van het seizoen. In de zomer doet men doperwten, tuinbonen en stukken paprika in de pan. In de winter neemt men zijn toevlucht tot gedroogde peulvruchten. Soms wordt er witte kool, soms ook groene- of savooiekool gebruikt. Ook doet men wel eens stukjes pittige worst bij de soep.

In Frankrijk wordt de bouillon voor de garbure vaak getrokken van eendekarkassen die je voor een habbekrats op de markt kunt kopen.

De typische garbure-smaak die de soep dan krijgt kunnen we in Nederland nabootsen door aan de soep een stukje confit de canard (waarvoor gisteren het recept in deze krant stond) of een beetje ganzevet (laatst hoorde ik iemand dit graisse d'oie 'yuppievet' noemen) toe te voegen.

Wie zijn bord stevige soep bijna leeg heeft hoort er een glas rode wijn in te schenken en het bord aan de mond te zetten, precies zoals de boer op de ansichtkaart doet. Dit gebruik heet 'faire chabrot'.

Voor een garbure voor ca. 8 personen is nodig: 3,5 l water 500 g hamschijf 250 g bacon 1 karkas van gevogelte of een stuk confit de canard of 2 eetlepels ganzevet 500 g aardappels in blokjes gesneden 500 g verschillende groenten van het seizoen (b.v. witte bonen, sperziebonen, prei, uien) 500 g groene of witte kool in repen gesneden 4 knoflooktenen peterselie, tijm, marjolein zout, versgemalen peper

Week de gedroogde bonen een nacht voor. Breng water met zout aan de kook en leg hier het karkas, de hamschijf en de bacon in. Breng het water opnieuw aan de kook en schuim het af. Laat bij voorkeur de aardewerkpot anderhalf uur op een laag vuur staan.

Doe dan de groente in de bouillon en begin met de peulvruchten die het langst moeten koken om gaar te worden. Doe daarna de andere groenten en kruiden in de pan. Laat alles nog eens een uur zachtjes stoven.

Haal de hamschijf en de bacon uit de pan en snijd het vlees in plakken. Verwijder het karkas.

Schep de soep in diepe borden en geef het vlees er met zout, peper en stevig bruin brood apart bij.

    • Anne Scheepmaker