Alle Italiaanse clubs gaan zonder problemen ronde verder; Montpellier scoort weer veel

ROTTERDAM, 8 nov. Voormalige winnaars van de Europa Cup voor landskampioenen blijken Montpellier goed te liggen. Eerst werd PSV, winnaar van de EC 1 in 1988, in de eerste ronde van het Europees toernooi voor bekerwinnaars door de Franse middenmoter uitgeschakeld, vervolgens werd gisteren Steaua Boekarest in de achtste finales uitgesachakeld.

Italie is in de kwartfinales vertegenwoordigd door twee ploegen. Juventus en Sampdoria hadden beiden nauwelijks moeite een stap verder te komen. Bekerhouder Sampdoria versloeg Olympiakos in Genua met 3-1. Juventus was opnieuw te sterk voor Austria Wien, 4-0. Barcelona verwierf zich ook een plaats in de volgende ronde. Voor een troosteloos decor slechts 17.000 toeschouwers waren in Nou Camp werd Fram Reykjavik met een 3-0 nederlaag naar IJsland teruggestuurd, de eerste wedstrijd was al in een zege van 2-1 voor Barcelona geeindigd.

Montpellier had in de uitwedstrijd geen moeite met Steaua Boekarest. De Fransen overrompelden de Roemenen na de rust, 0-3. Het eens zo roemruchte Roemeense elftal was opnieuw geen schim meer van de ploeg die vier jaar geleden de hoogst gedoteerde Europese beker veroverde en een jaar later de finale bereikte. Na de politieke omwenteling van vorig jaar is een groot aantal belangrijke spelers naar het westen vertrokken.

In Frankrijk liep Steaua, koploper in de Roemeense competitie, twee weken geleden al tegen een 5-0 nederlaag op. De treffers van Montpellier werden in Boekarest gemaakt door Colleter, Garande en Guerin. In totaal scoorde de Zuidfranse formatie in Europees verband negen keer en behoefde geen enkele tegentreffer te incasseren.

Sampdoria vergrootte de in de eerste wedstrijd verworven voorsprong van 1-0 tegen de Grieken gemakkelijk. Branca was de beste speler in de ploeg van trainer Boskov. Hij scoorde twee keer. Lombardo opende de score voor Sampdoria. De tegentreffer voor de lijstaanvoerder in Griekenland kwam op naam van Drachopoulos.

De doelpuntenproduktie van Juventus tegen Austria Wien was voor driekwart voor van Roberto Baggio. De international en duurste Europese voetballer toonde weer eens zijn grote talenten en scoorde drie keer. Een voor de rust en twee na de hervatting. Alessio maakte de vierde en tevens openingstreffer.

Barcelona-trainer Cruijff benutte het duel met de IJslanders om te experimenteren. Nadat de Catalanen in de eerste helft door treffers van Eusebio en Beguiristain een voorsprong van 2-0 hadden genomen, liet hij de jeugdinternational Pinilla voor de Bulgaar Stoitsjkov opdraven. Het bleek een goede keus. De debutant zorgde voor het derde doelpunt en de einduitslag.

UEFA Cup

Internazionale Milaan schakelde de enige Engelse club in het toernooi om de UEFA Cup uit. Voor 80.000 toeschouwers in stadion Giuseppe Meazza boog Inter de in Engeland opgelopen achterstand van 2-0 tegen Aston Villa om. De club van de Duitsers Klinsmann, Brehme en Matthaus won met 3-0. Inter, dat in de competitie matig presteert, speelde een van zijn beste wedstrijden van het seizoen. Klinsmann scoorde reeds na zeven minuten. International Berti maakte na 62 minuten 2-0, Bianchi zorgde er een kwartier voor tijd voor dat Inter niet behoefde te verlengen.

John van Loen mocht door de blessure van Degryse meedoen bij Anderlecht, maar kwam tegen de Cyprioten van Omonia Nicosia niet tot scoren. Anderlecht, dat op het eiland 1-1 speelde, won moeiteloos met 3-0. Verheyen scoorde al na vijf minuten, waarna de club van De Mos de wedstrijd als verwacht controleerde. Oliveira uit een strafschop en de Nederlander Rutjes zorgden voor de eindstand.

Br(o/)ndby, de club van trainer Morten Olsen, schakelde na Eintracht Frankfurt de Hongaarse vertegenwoordiger Ferencvaros uit. Christensen maakte een kwartier voor tijd de enige treffer. Thuis had Br(o/)ndby met 3-0 gewonnen. De wedstrijd in Zalaegerszeg werd wegens supportersrellen in de vorige ronde tegen FC Antwerp zonder publiek gespeeld. Ook de televisie en radio moesten buiten blijven.

Voor Guus Hiddink is het toernooi voorbij. De trainer verloor met zijn club Fenerbahce kansloos bij Atalanta Bergamo: 4-1.