Albanie schaft verbod godsdienst af

WENEN, 8 nov. - De Albanese leider Ramiz Alia heeft vergaande constitutionele hervormingen aangekondigd. Een van de nieuwe maatregelen betreft de opheffing van het verbod op de godsdienstuitoefening. Dat meldde vandaag het Albanese persbureau ATA.

Albanie is officieel sinds 1967 een atheistische staat. De opheffing van het godsdienstverbod werd al verwacht sinds in april het verbod op godsdienstpropaganda werd opgeheven.

In een openhartige toespraak tot het Centraal Comite stond Alia stil bij het verzet van dogmatici tegen de hervormingen van eerder dit jaar, bij de 'ernstige' economische moeilijkheden, fouten in het verleden en 'anarchie' in de bedrijven. Volgens Alia moeten voor deparlementsverkiezingen in februari volgend jaar grondwetswijzigingen worden doorgevoerd waarin de rol van de partij anders wordt geformuleerd en rekening wordt gehouden met de onlangs gewijzigde kieswet. De partij, aldus Alia, moet geen bevelen geven en moet ook niet langer directe staatsmacht bezitten. De rol van het parlement moet worden versterkt.

De nieuwe kieswet voorziet niet in partijpluralisme, maar wel in geheime verkiezingen en meer dan een kandidaat per zetel. Ook de criteria voor de opstelling van kandidaten zijn veranderd. (Reuter)