Walesa moest in '80 worden ontvoerd

WARSCHAU, 7 nov. De Poolse leiding heeft op het hoogtepunt van de stakingen aan de Oostzeekust in 1980 plannen gesmeed om Lech Walesa door de geheime politie te laten ontvoeren. Dat is gisteren onthuld door een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Warschau.

De woordvoerder, Wojciech Wroblewski, zei dat het ontvoeringsplan deel uitmaakte van een reeks scenario's die de geheime politie de communistische leiding voorlegde, kort nadat de stakingen waren uitgebroken. De stakingsacties leidden later in 1980 tot de vorming van de vrije vakbond Solidariteit. Volgens Wroblewski voorzag het plan in een bestorming van de Lenin-scheepswerf door parachutisten, die de staking zouden moeten breken en Walesa zouden moeten ontvoeren. Op 27 augustus 1980 waren alle voorbereidingen voor deuitvoering van het plan voltooid. Vier dagen later accepteerde het toenmalige bewind echter de eisen van de stakers en ondertekende het een akkoord dat voorzag in de legalisering van de vrije vakbond.

Een onderminister van binnenlandse zaken, Jan Widacki, maakte gisteren bekend dat twee weken geleden een door de voormalige geheime politie geinstalleerde microfoon is ontdekt in de suite in het klooster van Czestochowa die gewoonlijk door de primaat van Polen wordt gebruikt als hij daar op bezoek is. Het vertrek was ook de suite van de paus toen deze in 1979, 1983 en 1987 het klooster bezocht. De ontdekte microfoon is in de jaren zeventig in Engeland geproduceerd en vermoedelijk al in die tijd aangebracht, aldus Widacki. (Reuter)