Thatcher stelt termijn voor tegenkandiaten

LONDEN, 7 nov. De Britse premier, Margaret Thatcher, heeft gisteren het initiatief genomen om de uiterste datum voor het stellen van een eventuele tegenkandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij op 15 november te bepalen.

Mocht zich een gegadigde melden, dan zal er op 20 november over worden gestemd. Dit heeft Thatcher gisteren afgesproken met Cranley Onslow, de leider van een commissie van Conservatieve parlementariers. Mocht een uitdager de stemming winnen, dan wordt hij ofzij automatisch premier.

Thatchers positie staat ter discussie na het vertrek, vorige week, van vice-premier Geoffrey Howe, die het niet eens was met haar beleid jegens de Europese Gemeenschap. Vandaag zal Thatcher naar verwachting na de plechtige opening van het nieuwe parlementaire jaar onder vuur worden genomen door de oppositie.

Tot dusverre heeft zich overigens nog geen enkele kandidaat aangediend die premier Thatcher openlijk wil uitdagen. In de Britse pers wordt de voormalige minister van defensie Michael Heseltine als voornaamste kanshebber genoemd. Deze heeft zich het afgelopen weekeinde weliswaar zeer kritisch uitgelaten over Thatchers beleid, maarhij heeft bij herhaling ontkend ook gisteren weer tijdens een bezoek aan Israel dat hij zich kandidaat wil stellen voor het leiderschap van de Conservatieven.

Vorig jaar probeerde de betrekkelijk onbekende parlementarier Sir Anthony Meyer om premier Thatcher ten val te brengen, maar deze poging eindigde in een mislukking en Thatcher werd met een grote meerderheid herkozen. (Reuter, AP)