Studenten in Nijmegen gaan door met acties

NIJMEGEN, 7 nov. Het 'openbaar gesprek' tussen de studenten die het collegezalencomplex van de Katholieke Universiteit Nijmegen bezet hielden en het college van bestuur is gisteren mislukt. De studenten hebben daarna opnieuw een universitair gebouw bezet.

Het Nijmeegse college van bestuur weigerde in te gaan op de eis van de studenten om af te zien van de invoering van een dwingend studie-advies voor studenten die hun propaedeuse niet halen. Een dwingend studie-advies is een van de maatregelen om de studieduur te beperken die de universiteiten met minister Ritzen zijn overeengekomen in het zogeheten hoofdlijnenakkoord.

Na het mislukte overleg gingen de studenten over tot bezetting van het 20 verdiepingen tellende Erasmusgebouw. Het gebouw is vanmorgen om 10.00weer weer vrijgegeven, om 12.00 uur hebben de studenten bij het bestuursgebouw een demonstratie gehouden.

De Nijmeegse studenten zullen morgen in een tiental bussen vertrekken naar Den Haag, om deel te nemen aan een landelijke studentendemonstratie tegen het beleid van minister Ritzen. Ook in Wageningen zijn twee bussen gecharterd.

Inmiddels hebben ook studenten van de Hogeschool Gelderland in Nijmegen hun school bezet. Deze bezetting zal maar een dag duren. De studenten willen met hun bezetting protesteren tegen de bezuinigingen op studiefinanciering (waaronder het voorstel om studiefinanciering te beperken tot studenten die jonger zijn dan 27 jaar) en het hoofdlijnenakkoord. De directie van de hogeschool is 'niet tegen' de bezetting.

In Utrecht is de gisteren ontruimde kantine van het Centrumgebouw Zuid vanmorgen na een hernieuwde bezetting voor de tweede maal ontruimd.