Saoedische vrouwen komen in opstand tegen rijverbod

RIAD, 7 nov. Vijftig Saoedische vrouwen hebben gisteren in een ongekend blijk van opstandigheid het verbod om zelf auto te rijden geschonden. Zwaar gesluierd reden ze in een konvooi van 15 auto's over de Koning Abdulaziz boulevard in het oostelijk deel van Riad, terwijl voorbijgangers ongelovig toekeken. Alle betoogsters jonge bestuursters en bejaarde passagiers maakten deel uit van vooraanstaande Saoedische families.

Volgens Saoedische functionarissen komt het verbod voor vrouwen om zelf auto te rijden voort uit de traditie, die weer is gebaseerd op een strikte interpretatie van de islamitische wet. Saoedische vrouwen verschijnen zelden in het openbaar zonder een mannelijke verwant. Op school en op het werk zijn de seksen gescheiden een en ander in tegenstelling tot bij voorbeeld de Islamitische Republiek Iran.

Het protest van de vrouwen is een direct gevolg van de Golfcrisis, die chaufferende Koeweitse vrouwen en vrouwelijke Amerikaanse militairen naar Saoedi-Arabie heeft gebracht. 'Het is erg frustrerend om buitenlandse vrouwen in je eigen land te zien rijden, terwijl je dat zelf niet mag', zei een Saoedische vrouw. (Reuter, AP)