Ruiten ingegooid na uitspraken Woltgens

DEN HAAG, 7 nov. De PvdA heeft geen bijzondere maatregelen getroffen nadat de afgelopen dagen drie incidenten hebben plaatsgehad gericht tegen de partij en de Tweede-Kamerleden Leijnse en Van Otterloo, naar aanleiding van uitspraken van fractievoorzitter Woltgens over sancties tegen werklozen.

Uit protest tegen de uitspraken van Woltgens in de Krant op Zondag over het stopzetten van uitkeringen van onwillige werklozen gooiden onbekenden zondagnacht de ruiten in van het gewestelijk PvdA-bureau in Den Haag. Een man die zei te spreken namens het 'Werklozen Front Nederland' had de politie eerder die nacht telefonisch laten weten dat er bommen zouden afgaan bij de woning van Van Otterloo en bij het gewestelijk kantoor. Er werden geen bommen aangetroffen. Van Otterloo bracht met zijn gezin de nacht door op het hoofdbureau van politie.

Onbekenden gooiden in de nacht van maandag op dinsdag in Leiden de ruiten in bij vice-fractievoorzitter Leijnse. Ook die actie werd opgeeist door het Werklozen Front Nederland. De anonieme beller zei dat dat er bij de woning van Leijnse een bom was geplaatst. De politie ontruimde daarop acht woningen. Enkele tientallen mensen werden elders ondergebracht. Een uur lang werd vergeefs naar een bom gezocht.

De uitspraken van Woltgens zijn ook slecht gevallen bij de directeuren van de gemeentelijke sociale diensten. Voorzitter Th. Hoppenbrouwers van de vereniging van directeuren van sociale diensten noemt zijn uitspraken 'eenzijdig'. 'Het is jammer dat Woltgens het heeft over de werkloze en de langdurig werkloze, waardoor het beeld wordt opgeroepen dat men niet wil werken. Het grootste deel van de groep waar Woltgens op wijst wil niets liever dan aan de slag. Hij praat over de rest.'

Bij het landelijk partijbureau van de PvdA kwamen 10 reacties binnen op de uitspraken van Woltgens, alle negatief.