Roemeense premier dreigt met aftreden

BOEKAREST, 7 nov. De Roemeense regering treedt af als de protesten tegen het economische beleid aanhouden. Dat heeft premier Petre Roman gisteren gezegd aan de vooravond van besprekingen met vakbondsvertegenwoordigers over de eerder deze maand afgekondigde liberalisering van de prijzen.

In Boekarest werd gisteren voor de zesde opeenvolgende dag gedemonstreerd tegen de prijsliberaliseringen, die een golf van prijsverhogingen tot gevolg hebben gehad. In veel gevallen zijn de prijzen verdubbeld. In Boekarest trad gisteren de oproerpolitie voor het eerst tegen de demonstranten op overigens pas op een moment waarop het aantal demonstranten tot slechts enkele tientallen was teruggelopen. Gehelmde en met schilden uitgeruste politiemannen joegen de betogers uiteen. Er deden zich geen incidenten voor.

In de stad Craiova betoogden gisteren vierduizend mensen tegen het vrijgeven van de prijzen. Ze trokken op naar het stadhuis en eisten het aftreden van plaatselijke leiders.

Volgens het persbureau Rompres zei premier Roman gisteren dat de aanhoudende protesten destabiliserend werken en dat de regering zal aftreden als de protesten niet ophouden. Roman praat vandaag met afgevaardigden van de vakbonden, die zich ook in meerderheid tegen de prijsliberaliseringen hebben uitgesproken. De regering heeft overigens een aantal voedselprodukten voorlopig van de liberaliseringen uitgesloten; de prijzen van brood, melk en andere basisprodukten wordt nog gesubsidieerd. Roman heeft echter aangekondigd dat in januari ook die prijzen worden geliberaliseerd. (Reuter, UPI)