Play-offs bij hockeysters op komst

ROTTERDAM, 7 nov. De competitie in de hockeyhoofdklasse bij de vrouwen zal in het seizoen 1992-'93 met play-offs worden afgesloten. Dat heeft het bestuur van de nationale hockeybond (KNHB) bij wijze van experiment besloten. De competitie bij de mannen zal geen verandering ondergaan. De clubs toonden geen belangstelling.

Volgens bondsvoorzitter Wim Cornelis heerst er onder de hockeysters in de hoofdklasse een gebrek aan motivatie. Al sinds jaar en dag zijn de ploegen van Amsterdam oppermachtig en eindigen steeds ver voor de andere clubs. Bij het systeem met play-offs wordt straks eerst een volledige competitie tussen de twaalf ploegen afgewerkt en strijden daarna de bovenste vier apart om de titel. Hoogstwaarschijnlijk treft de nummer een in de eindstand de nummer vier en de nummer twee de nummer drie. De winnaars van deze ontmoetingen komen in de finale. De KNHB moet de precieze procedure echter nog uitwerken.

De proef met de play-offs wordt pas in het seizoen 1992-'93 doorgevoerd, omdat er volgend seizoen geen tijd is voor extra wedstrijden in verband met de Olympische Spelen in Barcelona. Het bondsbestuur zal zich nog verder beraden over het invoeren van een bekercompetitie bij de mannen. Aangezien er sinds kort ook een hockeytoernooi om de Europa Cup 2 is valt er via de deelneming aan dat evenement voor een eventuele nationalebekerwinnaar een aantrekkelijke prijs te verdienen.

Op initiatief van Bloemendaal en HDM zullen de hoofdklasseclubs bij de mannen dit seizoen de lange periode tot de tweede helft van de competitie gedeeltelijk overbruggen met het spelen van een toernooi. Dat zal een maand in beslag nemen. De ploegen zijn in drie poules van vier ingedeeld en zullen een halve competitie afwerken. Daarna volgt een finaledag. De internationals zullen niet bij hun club meespelen in verband met het toernooi om de Champions Trophy dat volgende week vrijdag in Melbourne begint. De pouleindeling ziet er als volgt uit: A) Forward, Kampong, Oranje Zwart en Tilburg; B) Amsterdam, Bloemendaal, Pinoke en SCHC; C) HDM, HGC, Klein Zwitserland en Victoria.