NMB Postbank en Nat-Ned gaan Europa in

AMSTERDAM, 7 nov. De nieuwe combinatie Nationale-Nederlanden en NMB Postbank wil in Europa op overnemingspad. Daarbij wordt in de eersteplaats gedacht aan de uitbreiding van de bancaire tak van het nieuw te vormen conglomeraat.

De bestuursleden van de bank en de verzekeraar hebben dat gistermiddag verklaard in een toelichting op de voorgenomen fusie.

Niet bekend

Bij de expansie in het buitenland moet de sterke aanwezigheid van de combinatie in de Nederlandse thuismarkt als ruggesteun werken. Deze samenwerking zou het ontwikkelen van nieuwe financiele spaar- en verzekeringsvormen stimuleren. Ook op het gebied van bijvoorbeeld beleggingen en het beheer van kasgeld behoort samenwerking tot de mogelijkheden, aldus Van Rijn.

Ook samenwerking in het buitenland wordt niet uitgesloten. 'Wij zitten bijvoorbeeld nogal sterk in Belgie. Als de NMB Postbank daar een bank koopt, dan is samenwerking interessant', aldus Van Rijn. In Nederland zal de verzekeraar zijn produkten via de banken gaan verkopen. Daarbij zal de Postbank exclusief verzekeringen van Nationale-Nederlanden gaan voeren.

De topman van Nationale-Nederlanden noemde het 'absolute dwaasheid' om te suggereren dat, nu de bankkantoren van de NMB en vooral de Postbank ter beschikking zijn gekomen, de rol van de onafhankelijke assurantie-bemiddelaars op termijn zou zijn uitgespeeld. 'Deze zijn niet kind van de rekening. Zij kennen de markt, de prijzen en leveren service. De tussenpersoon heeft bij ons het eeuwige leven', aldus Van Rijn. Gezamenlijk met zijn bankcollega verklaarde de bestuursvoorzitter dat via de Postbank vooral gemikt wordt op de markt voor 'direct writers', verzekeraars die tegen lage kosten zonder tussenpersoon direct hun klanten benaderen.

De strikte Amerikaanse regelgeving, die een samengaan van banken en verzekeraars verbiedt, vormt volgens Scherpenhuijsen Rom geen probleem. Gesprekken met de Amerikaanse autoriteiten over het verkrijgen van ontheffing zijn in een vergevorderd stadium. Volgens de bankier is toestemming voor de fusie mogelijk zonder dat de bestaande aktiviteiten in de VS moeten worden afgestoten. Nationale-Nederlanden haalt bijna 25 procent van de omzet uit de VS.