Nieuwe premier in Pakistan

ISLAMABAD, 7 nov. De nieuwe premier van Pakistan, Nawaz Sharif, is gisteren beedigd, nadat het parlement hem eerder die dag met grote meerderheid had gekozen. Van de 217 leden van het parlement stemden er 153 voor Sharif. Voor de vorm had Benazir Bhutto's partij, de Pakistaanse Volkspartij (PPP), Mohammed Afzal Khan naar voren geschoven. Deze kreeg niet meer dan 39 stemmen.

De verkiezing van Sharif werd een formaliteit toen zijn partij, de conservatieve Islamitische Democratische Alliantie (IJI), hem vorige week unaniem voordroeg voor de functie van premier. Bij de parlementsverkiezingen van 24 oktober haalde de partij 105 van de 217 zetels.

Na zijn beediging hield Sharif een toespraak voor het parlement, waarin hij Benazir Bhutto 'de hand van samenwerking' toestak. Bhutto hield ophaar beurt een harde rede, waarin ze haar beschuldigingen herhaalde dat de IJI de verkiezingen door fraude heeft gewonnen. Desondanks zei zede nieuwe regering te zullen accepteren 'als deze de wil van het volk uitvoert'. (AP, UPI)