M-Amerika werkt aan vrijhandel

ROTTERDAM, 7 nov. Argentinie, Brazilie, Paraguay en Uruguay hebben een ontwerpvoorstel gemaakt voor een vrijhandelszone tussen de vier landen. Ze willen een definitief voorstel gereed hebben als de Amerikaanse president Bush volgende maand de regio bezoekt.

Bush, die volgens de planning begin december een bezoek van vijf dagen zal brengen, kwam in juni met het 'Initiatief voor Amerika'. Daarin is voorgesteld handelsbarrieres weg te nemen. Bovendien willen de Verenigde Staten een vordering van twaalf miljard dollar aan landen uit de regio kwijtschelden. Einddoel is een met de Europese Gemeenschap vergelijkbare vrijhandelszone.

De vice-minister van Paraguay, Hogo Saguier Caballero, verwacht dat experts van de vier landen op 20 november bijeenkomen om de laatste details van het voorstel uit te werken. De presidenten van de vier landen zouden dan begin december tot ondertekening kunnen overgaan.

Argentinie en Brazilie gaven al in 1985 de eerste aanzet tot een vrijhandelszone toen ze een ruilverdrag voor industriele goederen tekenden dat tot en met dit jaar een jaarlijkse waarde van twee miljard dollar had. Bovendien verklaarden ze zich voorstander van een vrijhandelsakkoord dat in 1995 uitgewerkt zou moeten zijn. Paraguay en Uruguay, landen waarvan de economie sterk afhankelijk is van de twee grote buurlanden, steunden het initiatief. Een Argentijnse diplomaat acht toetreding van Chili ook mogelijk. (Reuter)